Pluimveeweb: LTO/NOP onderzoekt of ruien interessant is

01-08-2017

LTO/NOP onderzoekt momenteel samen met deskundigen of ruien van leghennen – waar fipronil in de eieren is ontdekt – interessant is of niet.

Dat zegt LTO/NOP voorzitter Eric Hubers na vragen van Pluimveeweb.nl. De eerste leghennenhouders – bij wie te hoge waarden fipronil in de eieren is ontdekt – hebben hun hennen inmiddels geruimd. Zo zijn maandag 31 juli onder meer bij een leghennenbedrijf in het Gelderse Kootwijkebroek en bij een bedrijf in Lunteren de hennen geruimd. De kosten van het ruimen liggen volgens een eerste berekeningen van LTO/NOP tussen 0,50 en 0,60 euro per hen.

Een andere optie is om de hennen te ruien. Maar hierover zijn nog veel vragen, zegt Hubers. Hij sprak hier maandag 31 juli over met vier deskundigen. „Na vijf dagen ruien zit er grofweg nog maar de helft van het fipronil in de eieren, blijkt uit onze eerste berekeningen.”

Normaal gesproken duurt een ruiperiode 6 weken. „We kunnen nog niet zeggen of dat lang genoeg is. Uit laboratoriumonderzoek moet eerst blijken of het fipronil gehalte in de eieren gedaald is tot onder de drempelwaarde van 0,005 mg/kg. Als dat niet zo is mogen de eieren niet worden afgezet voor humane consumptie.”

Stal schoon krijgen

Na de behandeling is er echter ook nog fipronil aanwezig in de stal. „Toxicologen zoeken momenteel samen met ons uit of het mogelijk is om de stal binnen één, twee of meer dagen afdoende te reinigen zodat er geen fipronil meer aanwezig is. We hopen de komende dagen met antwoorden hierover te komen.”

Hubers adviseert getroffen pluimveehouders om samen met hun adviseur uit te rekenen wat de meest interessante optie is; ruien of ruimen.

Ruien of ruimen

Per bedrijf zal dat anders zijn. „Als je net jonge hennen in je stal hebt zitten, is ruien interessanter dan bij oudere hennen. Maar wanneer je wilt ruien, moet je, je hennen ook tijdelijk – tijdens het schoonmaken van de stal – in een andere stal onderdak bieden. Sommige leghennenhouders hebben een stal leeg staan, maar anderen niet. Die moeten dan op zoek naar een andere oplossing.”

„Het ruimen van de hennen kost 0,50 tot 0,60 cent per hen. Als leghennenhouders hun hennen ruien en het fipronilgehalte in de eieren daalt tot onder de drempelwaarde van 0,005 mg/kg dan mogen de eieren weer worden verkocht voor humane consumptie en mogen de hennen na de ronde worden geslacht en beurt een leghennenhouder 0,20 per hen”, rekent Hubers voor.

Meer duidelijkheid

„Samen met toxicologen en andere deskundigen hopen we de komende dagen meer antwoorden te kunnen geven over deze vragen, zodat getroffen leghennenhouders beter een keuze kunnen maken of ze hun hennen het beste kunnen ruien of ruimen”, zegt de LTO/NOP voorzitter.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal