Pluimveeweb: Enkele pluimvee-houders ruimen hennen na vondst firponil

31-07-2017

Enkele pluimveehouders – bij wie fipronil in de eieren is ontdekt – hebben hun hennen geruimd.

Dat blijkt uit navraag van Pluimveeweb.nl. Zo zijn maandag 31 juli onder meer bij een pluimveebedrijf in het Gelderse Kootwijkerbroek de hennen geruimd. Hoeveel pluimveehouders hun hennen al hebben geruimd is nog onbekend. Het verloop van fipronil-gehalte in ei, kip, mest is nu nog onbekend, maar de eerste resultaten duiden erop dat maanden na toediening fipronil nog aantoonbaar is in eieren, stelt de NVWA.

Volgens NVP, LTO/NOP en COBK hebben pluimveehouders 3 opties. Pluimveehouders kunnen afwachten tot meer informatie bekend is over termijn waarin het middel nog is terug te vinden. Zij kunnen kiezen voor het ruien van de koppel of ze kunnen de hennen laten ruimen.

Toestemming van de NVWA nodig

Voor de afvoer van pluimvee, eieren of mest heeft een geblokkeerde pluimveehouder toestemming nodig van de NVWA. De pluimveehouder kan een verzoek indienen bij ICB@nvwa.nl onder vermelding van datum afvoer, vervoermiddel, ophaaladres en bestemmingsadres. De pluimveehouder dient de afvoer zelf te regelen met Rendac (eieren / pluimvee) of BMC (mest). De NVWA houdt steekproefgewijs toezicht op de afvoer. De kosten van een ruiming via dit protocol variëren volgens een eerste indicatie tussen 0,50 en 0,60 euro per hen.

Wanneer na de ruiming van de hennen een effectieve reinigings- en ontsmettingsprocedure is toegepast en dit door de NVWA is goedgekeurd, kan een pluimveehouder weer nieuwe hennen opzetten.

Contra expertise 
Hugo Bens, kringvoorzitter leg LTO/NOP adviseert pluimveehouders om bij een te hoge waarde altijd een tegenanalyse te laten verrichten.

De NVWA neemt nu 20 eieren per stal; 10 worden onderzocht op fipronil en 10 eieren blijven bewaard als geborgd monster. „Schakel rechtsbijstand in. Maak bezwaar tegen het besluit van NVWA. Als je bezwaar maakt blijft er altijd ruimte om achteraf zaken te kunnen regelen”, zegt Bens.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal