Pluimveeweb: Consumentenbond gaat onderzoek doen naar fipronil in eieren

01-08-2017

De Consumentenbond is van plan zelf nader onderzoek te laten doen naar de gifgraad in de eieren.

Dat schrijft dagblad De Stentor. Ook dringt de Consumentenbond er bij de NVWA op aan snel duidelijkheid hierover te krijgen. De NVWA gaf opdracht met fipronil besmette eieren terug te halen uit de winkels. Of dat inmiddels is gelukt, kan de NVWA niet zeggen. Onder consumenten groeit inmiddels de ergernis, volgens de Consumentenbond.

„Consumenten beginnen zich af te vragen welke eieren nu precies besmet zijn, zeker bij een kwetsbaar product als eieren voelen de consumenten zich al snel wat ongemakkelijk: kunnen we dit wel veilig eten”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond tegen dagblad De Stentor

Ook op social media is de onrust voelbaar. Zo moeilijk kan het toch niet zijn, denkt een twitteraar: „Elk ei heeft stempel herkomstcode - eitje toch om met fipronil besmet ei terug te roepen!!”, schrijft hij op Twitter.

Niet zo eenvoudig

„Zo eenvoudig is het nou ook weer niet”, legt Clara Hagen van de branchevereniging van eierhandelaren Anevei uit. „Met de eiercode is tracking & tracing heel eenvoudig. Maar er wordt niet geregistreerd dat een boer bijvoorbeeld tien eieren heeft geleverd aan bedrijf x en dat daarvan negen zijn teruggehaald.” Hagen heeft dan ook geen idee hoeveel eieren er in totaal zijn teruggehaald.

Consumenten hoeven zich volgens haar geen zorgen te maken. „De pakstations hebben hun maatregelen genomen, dus het merendeel van de eieren is al lang en breed uit de handel. Tot en met de schappen van Albert Heijn halen we de eieren terug. De garantie dat alles is teruggehaald,kan ik niet geven”, zegt ze tegen De Stentor.

Lees het hele artikel in dagblad De Stentor.

Tekst:Tom Schotman & De Stentor

 
 

Inloggen op de ledenportal