Boerderij: Nederlandse fipronil-eieren uit handel gehaald in Duitsland

01-08-2017
In Noordrijn-Westfalen worden 875.000 uit Nederland afkomstige eieren uit de handel teruggehaald omdat ze belast zijn met fipronil. Dat heeft het landbouwministerie van de Duitse deelstaat meegedeeld.

De terugroepactie volgt na een waarschuwing van de controleautoriteiten in Nederland en België. In totaal zijn in Noordrijn-Westfalen 2,9 miljoen eieren geleverd die zijn gelegd in bedrijven waarin het insecticide fipronil is ingezet. Het merendeel bevond zich nog in pakstations. De fipronil-gehaltes zijn niet dusdanig hoog dat er gevaar is voor de volksgezondheid, heeft het Duitse Bundesinstitut fur Risikobewertung (BfR) vastgesteld.

Gegevensbescherming in Duitsland

De Duitse controle-instantie Kontrollierte Alternative Tierhaltungsformen (KAT) heeft eind vorige week alle leden in binnen- en buitenland gevraagd om informatie aan te leveren over gebruik van Dega16/fipronil in stallen. Wat de resultaten hiervan zijn en of het middel ook op Duitse pluimveebedrijven is aangetroffen, wil KAT niet zeggen. Volgens een woordvoerder betreft dit operationele gegevens die vanwege gegevensbeschermingsregels niet mogen worden vrijgegeven.

Britse situatie

De Britse voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency denkt niet dat eierproducten uit bedrijven die zijn getroffen door het fipronil-schandaal op de Britse markt zijn gekomen. ‘’Wij zijn ervan op de hoogte dat sporen van fipronil zijn gevonden in eieren in een aantal EU-landen, maar er is geen informatie die zou suggereren dat dat ook in Groot-Brittannië speelt. Als we ontdekken dat dat wel het geval is, dan zullen we direct de vereiste actie ondernemen,” zegt een woordvoerder van de FSA in Londen desgevraagd.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal