Boerderij: NVWA publiceert alle eicodes besmette bedrijven

02-08-2017
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat donderdag 3 augustus alle eicodes online publiceren van pluimveebedrijven waarbij het gehalte aan fipronil in de eieren boven de maximale residulimiet (MRL) van 0,005 mg/kilo zit.

De NVWA doet dit zodat consumenten een betere afweging kunnen maken bij de eieren die zij consumeren. Het gaat om eicodes van de bedrijven waarvan het onderzoek is afgerond. Alleen bedrijven waar de eieren volledig schoon van zijn bevonden na analyses van genomen monsters, zullen niet vermeld worden. Dat zijn tot nu toe 10 van de circa 180 onderzochte pluimveebedrijven. Deze bedrijven zijn vrijgegeven. De NVWA denkt donderdag alle monsters onderzocht te hebben. Alle bedrijven waarvan het gehalte fipronil in de eieren boven de MRL-waarde ligt, blijven geblokkeerd.

De NVWA denkt morgen alle monsters onderzocht te hebben. Alle bedrijven waarvan het gehalte fipronil in de eieren boven de MRL-waarde ligt, blijven geblokkeerd.

Acuut gevaar

Tot nu toe heeft de NVWA alleen eicodes bekendgemaakt van 1 pluimveebedrijf waarvan de eieren dusdanig hoge fipronil-gehaltes (boven de 0,900 mg/kilo) bevatten dat deze een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid, en van 28 pluimveebedrijven waarvan de eieren gehaltes fipronil bevatten die boven de dagelijks toelaatbare hoeveelheid voor kinderen liggen (0,060 mg/kilo).

Tweede Kamer kritisch op NVWA-optreden

Het besluit van de NVWA volgt op kritiek die vandaag van verschillende kanten kwam op het NVWA-optreden. Verscheidene Tweede Kamerleden dat de NVWA niet meteen alle eieren van verdachte bedrijven heeft laten terugroepen of op zijn minst een advies heeft gegeven om eieren met de codes van de verdachte bedrijven voorlopig niet te consumeren.

Tweede Kamer-leden zijn kritisch over het optreden van de NVWA in deze zaak.

Uitspraken bij Nieuwsuur

Ook oogstte plaatsvervangend inspecteur-generaal Freek van Zoeren van de NVWA veel kritiek na een optreden bij het tv-programma Nieuwsuur, dinsdagavond, over een uitspraak die voor onduidelijkheid zorgde over welke eieren wel of niet veilig geconsumeerd kunnen worden, tot grote ergenis van de pluimveesector.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal