Boerderij: Tweede Kamer: NVWA ondermijnt vertrouwen in eieren

02-08-2017
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit treedt niet goed op en ondermijnt het vertrouwen in eieren. Dat verwijt krijgt de NVWA van leden van de Tweede Kamer.

De communicatie over de fipronil-affaire en de aanpak door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt niet de schoonheidsprijs. Verscheidene Kamerleden verwonderen zich erover dat de NVWA niet meteen alle eieren van verdachte bedrijven heeft laten terugroepen of op zijn minst een advies heeft gegeven om eieren met de codes van de verdachte bedrijven voorlopig niet te consumeren.

D66: NVWA draagt bij aan de onzekerheid

“Het kan niet zo zijn dat de ene dag de NVWA waarschuwt voor het eten van een ei en de volgende dag deze waarschuwing weer intrekt. Dan draag je bij aan de onzekerheid in plaats van dat je zorgt voor duidelijkheid”, aldus D66‘er Tjeerd de Groot, die de vraag stelt of de NVWA wel tijdig heeft gehandeld. VVD‘er Helma Lodders zegt dat het niet goed is voor het vertrouwen van de consument in de NVWA en niet goed voor het vertrouwen in het voedsel dat er discussie lijkt te ontstaan over uitspraken van medewerkers van de NVWA. “Dat móet beter.”

‘Tik op vingers nodig bij NVWA’

CDA‘er Jaco Geurts vindt een tik op de vingers voor de NVWA nodig. Dat de dienst even tijd nodig had om alles goed in kaart te brengen, begrijpt hij. “NVWA had begrijpelijk even tijd nodig om alles goed in kaart te brengen. De NVWA had scherper en directer moeten communiceren richting consument om onduidelijkheid te voorkomen. Dat is niet gelukt.”

SP: meteen alle eieren van verdachte bedrijven terugroepen was beter geweest

De voedselautoriteit had steviger moeten en kunnen optreden, vindt Frank Futselaar (SP). Hij zegt dat het waarschijnlijk beter was geweest om direct alle eieren van de 180 verdachte bedrijven terug te roepen in plaats van steeds druppelsgewijs een aantal eicodes toe te voegen aan de lijst van eieren die beter niet geconsumeerd kunnen worden. “Dat had gezondheidsrisico’s kunnen beperken en daardoor was ook de schade voor de sector beperkt gebleven. Wat nu gebeurt, ondermijnt het vertrouwen.” VVD‘er Lodders zegt al eerder aandacht gevraagd te hebben voor de onderzoekscapaciteit en de snelheid van het onderzoek. Zij ziet ook problemen voor bedrijven waar één stal besmet is, maar waar het gehele bedrijf geblokkeerd wordt. GroenLInks zegt dat de pakkans bij dit soort gesjoemel groter moet worden. “De capaciteit van NVWA laat nog steeds te wensen over”, zegt Rik Grashoff.

Frank Futselaar (SP) zegt dat het waarschijnlijk beter was geweest direct alle eieren van de 180 verdachte bedrijven terug te roepen in plaats van steeds druppelsgewijs eicodes toe te voegen aan de lijst van eieren die beter niet geconsumeerd kunnen worden. “Dat had gezondheidsrisico’s kunnen beperken en daardoor was ook de schade voor de sector beperkt gebleven. Wat nu gebeurt, ondermijnt het vertrouwen.”

PvdD: verbied fipronil als bestrijdingsmiddel

De Partij voor de Dieren zegt dat fipronil als bestrijdingsmiddel sowieso verboden moet worden. Ook het gebruik ervan bij gezelschapsdieren moet nog eens goed tegen het licht gehouden worden, vindt Kamerlid Esther Ouwehand. Een strikt verbod met een goede controle aan de voorkant, zou de kans op dit soort calamiteiten verkleinen, vindt zij. Volgens Ouwehand is de NVWA te veel gekortwiekt door vorige kabinetten om haar taak als hoeder van de voedselveiligheid goed te doen. “Het lijkt erop dat ze onvoldoende capaciteit hebben. Het was beter geweest als ze sneller hadden gereageerd en meteen alle verdachte eieren hadden teruggeroepen en vernietigd.”

De NVWA ondermijnt het vertrouwen in eieren, zo klonk vandaag het verwijt in de Tweede Kamer.

Uitspraken NVWA-topman ‘schadelijk en onzorgvuldig’

Plaatsvervangend inspecteur-generaal Freek van Zoeren van de NVWA zei dinsdagavond bij Nieuwsuur dat mensen terughoudend moesten zijn met het eten van eieren. “Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden”, aldus Van Zoeren .
Voorman Eric Hubers van LTO Nederland beoordeelde die uitspraak als “verschrikkelijk en totaal onnodig”, omdat er helemaal geen eieren meer in de winkels liggen van bedrijven die geblokkeerd zijn.

“De uitspraken van de NVWA baas waren onzorgvuldig, omdat de indruk kon ontstaan dat het om alle eieren zou gaan. Dat brengt extra verwarring en schade”, aldus Tweede Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks).

Een woordvoerder van de NVWA nuanceerde woensdagmorgen de uitspraken van Van Zoeren, door te stellen dat de plaatsvervangend inspecteur-generaal het alleen had gehad over eieren waarvan de codes zijn gepubliceerd. Dat betreft een lijst van codes van eieren waarvan de consumptie door kinderen wordt afgeraden. Alleen eieren met de code 2-NKL-4015502 zijn überhaupt niet geschikt voor consumptie, aldus de NVWA.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal