NPO: ANP Xtra: Albert Heijn haalt 14 soorten eieren uit de schappen

03-08-2017

Supermarktketen Albert Heijn haalt per direct eieren uit de schappen nu nog niet duidelijk is of er fipronil in zit of niet. De supermarkt doet dat op basis van nadere informatie die het vandaag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft ontvangen.

Het gaat om veertien eiersoorten in alle winkels, meldt een woordvoerder. Er zou nu weinig meer in de winkels liggen.

Eerder deze week waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat er in sommige eieren te veel fipronil is aangetroffen. Dat stofje werd door een bestrijdingsbedrijf gebruikt bij het luisvrij maken van legkippenstallen. In grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.

Resultaten vanmiddag

De NVWA doet onderzoek naar de eieren van zo'n 180 Nederlandse bedrijven. De laatste resultaten daavan worden naar verwachting vanmiddag bekendgemaakt.

Deze week ontstond onduidelijkheid nadat de tweede man van de NVWA had geadviseerd om tot het onderzoek is afgerond helemaal geen eieren meer te eten. Een dag later werd dat door de NVWA genuanceerd; alleen eieren waarvan was vastgesteld dat ze waren besmet, te herkennen aan een bepaalde code, moesten worden gemeden.

De actie van Albert Heijn zou erop kunnen duiden dat er toch nog besmette eieren in de winkels lagen. Hoeveel risico consumptie met zich meebrengt, is nog onduidelijk.

Risico's betrekkelijk

Tot nu toe is van één partij eieren vastgesteld dat die een "acuut gevaar" oplevert voor de volksgezondheid (eieren met de code: 2-NL-4015502).Eieren van een aantal andere pluimveehouders zijn ook besmet maar de risico's zijn beperkter; de NVWA adviseert kinderen die eieren niet te laten eten.

De risico's van het eten van de besmette eieren zijn betrekkelijk, zegt toxicoloog Martin van der Berg. "Het is pas slecht voor je gezondheid als je je hele leven of een lange periode eieren eet met een hoge concentratie van deze stof. Je loopt dan risico op schade aan de lever, de schildklier en de nieren."

 
 

Inloggen op de ledenportal