Pluimveeweb: NRC: 'ChickFriend kocht fipronil bewust in'

07-08-2017

Het bedrijf Chickfriend uit Barneveld lijkt bewust het niet toegelaten insecticide fipronil te hebben ingekocht bij het Belgische bedrijf Poultry -Vision om daarmee bloedluis te bestrijden bij pluimveebedrijven. Dat valt af te leiden uit facturen waar de redactie van NRC inzage in had.

De twee bedrijven gaven het middel op facturen de bedachte naam ‘fypro-rein’, schrijft NRC vrijdag 4 augustus. Zowel bij het Barneveldse bedrijf Chickfriend als bij het Belgische bedrijf Poultry-Vision loopt een strafrechtelijk onderzoek. De Belgische onderneming kocht het insecticide naar alle waarschijnlijkheid in Roemenië.

Uit een factuur van 8 mei 2016 blijkt dat Poultry Vision een bestelling plaatste van 3.000 liter Fiprocid bij de firma Farmavet in Boekarest. Fiprocid bevat als belangrijk bestanddeel fipronil. Later werden nog pogingen voor grotere bestellingen gedaan. De Belgische ondernemer betaalde tussen de 32 en 43 euro per liter fiprocid. Voor ‘fypro-rein’ betaalde Chickfriend 122,80 euro per eenheid.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal