Pluimveeweb: 'Niet gedupeerd als NVWA eerder had gewaarschuwd'

07-08-2017

„Als de NVWA pluimveehouders eerder had gewaarschuwd hadden we onze stal op 24 juni niet laten behandelen door ChickFriend en hadden we nu gewoon eieren kunnen leveren”, zegt leghennenhoudster Anna van Koot, die flink baalt van dit drama.

Begin juni 2017 is er op een Belgisch leghenbedrijf fipronil in eieren aangetroffen. Het Belgische Federale Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) is toen een onderzoek gestart naar de mogelijke bron. In dit kader is op 19 juni contact geweest met het NVWA over een tweetal Nederlandse bedrijven, was donderdag 3 augustus te lezen in een Kamerbrief.

Anna houdt samen met haar man Jan-Willem van Koot 32.000 vrije uitloophennen in één stal in het Friese Drachtstercompagnie. De leghennenhouders lieten hun stal zaterdag 24 juni behandelen tegen bloedluizen door ChickFriend toen deze nog leeg stond. Sinds donderdag 27 juli is hun bedrijf geblokkeerd door de NVWA.

Ruien

De familie is van plan om de hennen te gaan ruien. „De hennen zijn momenteel pas 22 weken oud. Als we deze nu al moeten ruimen en alle schade zelf moeten betalen, komen we die klap nooit meer te boven en gaan we failliet.”

Anna en Jan-Willem beleven spannende dagen. „Over ruien is nog veel onbekend. We hopen dat het fipronilgehalte in de eieren na de rui zodanig gedaald is, dat we ze mogen leveren.” In de tussentijd moet de familie nog een oplossing bedenken voor allerlei praktische problemen. „Het fipronil moet ook uit de stal. We moeten de stal schoonmaken terwijl de hennen er nog bij in zitten, dat valt niet mee.”

Noodfonds

De pluimveehouders zijn nog niet begonnen met ruien omdat er nog legvoer in de silo zit. Ondertussen staat de complete eieropslag helemaal vol met eieren. „We slaan de eieren nu in een ander hok op ons bedrijf op, maar na een paar dagen staat dat hok ook vol, dus hopen we dat de Rendac snel kan komen.”

De familie hoopt dat er een noodfonds voor getroffen pluimveehouders komt. „We hebben te goeder trouw ChickFriend ingeschakeld voor het bestrijden van bloedluizen en lijden door deze affaire buiten onze schuld om tonnen schade.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal