Pluimveeweb: 'We mogen fipronilvrije eieren nog steeds niet leveren'

07-08-2017

Leghennenhouder Jan Bouwhuis baalt flink. Hij mag zijn fipronilvrije eieren nog steeds niet leveren van de NVWA. „Dat is echt verschrikkelijk”, zegt Bouwhuis.

Jan Bouwhuis houdt in maatschap met zijn zoon Reinier 93.000 leghennen – waarvan de helft scharrel en de helft vrije uitloop – in vier stallen op hun bedrijf in het Drentse Witteveen. De familie liet eerder dit jaar drie stallen behandelen tegen bloedluizen door ChickFriend. In de eieren uit die stallen werd fipronil aangetroffen. Eén van de twee scharrelstallen werd vorig jaar door ChickFriend behandeld tegen bloedluizen, maar in die eieren werd geen fipronil gevonden.

Bouwhuis hoopt dat hij de eieren van die 21.000 scharrelhennen van 64 weken oud zo snel mogelijk weer mag leveren. „Onze eierhandelaar heeft donderdag 20 juli voor het laatst de eieren opgehaald. Deze eieren staan er nu al twee weken en moeten hoognodig worden afgevoerd omdat je de eieren niet te lang kunt bewaren.”

NVWA

„We bellen iedere dag met de NVWA hierover. Ik heb de NVWA al voorgesteld om het afdraaien van de eieren dagelijks door een NVWA controleur te laten controleren zodat die kan zien dat we alleen de eieren van onze fipronilvrije stal afleveren aan onze eierhandelaar. Maar de NVWA zegt hier geen mensen beschikbaar voor te hebben, waardoor we de eieren nog steeds niet mogen leveren.”

Bouwhuis belde ook met IKB/Verin – het kwaliteitssysteem voor de legpluimveesector. IKB/Verin wil wel meewerken aan zijn voorstel, maar de NVWA niet. Daar baalt hij flink van. „Door die starre houding jaagt de NVWA ons onnodig op kosten.”

Eieren onverkoopbaar in Duitsland

Wat de situatie voor Bouwhuis nog lastiger maakt is dat al zijn eieren momenteel onverkoopbaar zijn in Duitsland. „In Duitsland hebben ze ons kipnummer openbaar gepubliceerd, maar zonder het stalnummer. Daardoor denkt de Duitse consument dat alle eieren van ons fipronil bevatten, terwijl dat niet zo is. Al met al is het voor ons net als voor onze collega pluimveehouders een grote ramp.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal