Pluimveeweb: Jacco Wisserhof verzorgt deze week @Boerburgertweet

07-08-2017

Leghennenhouder Jacco Wisserhof uit het Utrechtse Rhenen verzorgt deze week via Twitter en Facebook @Boerburgertweet. Wisserhof is één van de gedupeerde leghennenhouders in de fipronilzaak.

Via @Boerburgertweet communiceren Nederlandse boeren via Twitter en Facebook met Nederlandse burgers over de gang van zaken op hun bedrijf. Jacco Wisserhof houdt samen met zijn vrouw Renske 18.000 vrije uitloophennen, 25.000 scharrelhennen en 700 vleesvarkens. Sinds donderdag 27 juli is hun bedrijf geblokkeerd door de NVWA. In één van de drie stallen is het fipronilgehalte in de eieren te hoog. In de andere twee stallen niet. Maar doordat het fipronilgehalte in de eieren van één stal te hoog is, zit zijn hele bedrijf sinds 27  juli op slot.

Vandaag (maandag 7 augustus) krijgt Wisserhof controle of ze hun eierstromen goed scheiden zodat ze de twee goede stallen weer mogen leveren. De NVWA beslist daarover.

Ruien

Wisserhof gaat de hennen in de door fipronil getroffen stal ruien omdat zijn hennen nog jong zijn en ze een relatief kleine overschrijding van de grenswaarde van fipronil hebben. Daardoor is de kans van slagen volgens hem groot.

De door fipronil getroffen stal is nu op dieet gezet. „Ze krijgen een laag calorisch dieet zodat de kippen hun buikvet verbranden waar fipronil in opgeslagen zit. Hierdoor proberen we de kippen weer schoon te krijgen en weer gezonde eitjes gaan produceren over 6 weken”, schrijft hij op Twitter.

Het dieet bestaat uit haver en kalksteentjes. Haver voor de maagvulling en kalksteentjes om de botten sterk te houden. Ook verlaagt Wisserhof het aantal uren licht. „Zo bootsen we de winter na en gaan de kippen stoppen met eieren leggen.” Bovendien zorgt het dieet ervoor dat de kippen  stoppen met nieuwe eitjes te maken en hun reserves aan gaan spreken en gaan afvallen.

@Boerburgertweet

„Wanneer je kippen al ouder zijn en je hebt al jonge kippen gekocht is dit diëten geen goede optie. Je komt dan tijd te kort. Vandaar dat er sommige pluimveehouders gaan diëten en andere helaas moeten ruimen. De kippen mogen niet normaal worden geslacht”, legt Wisserhof burgers op Twitter uit. Volg leghennenhouder Jacco Wisserhof via Twitter en Facebook.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal