Boerderij: ‘Foutenfestival in fipronil-zaak’

07-08-2017
De NVWA én pluimveesector hadden direct tot een totale recall moeten besluiten.

Nu is fipronil toch niet de eerste voedselaffaire in Nederland. Je zou denken dat er lering is getrokken uit dioxine, mpa, furazolidon of ehec. Helaas, onderzoek, aanpak en communicatie in de fipronil-zaak zijn een waar foutenfestival. De schade is enorm, met als zo vaak de primaire producent als slachtoffer. De consument is in verwarring. Belangrijke afnemers zijn het vertrouwen kwijt.

Centraal in het schandaal staat ChickFriend. Deze Barneveldse bloedluisontsmetter boekte resultaten die eigenlijk ‘te mooi om waar te zijn’ waren. Pluimveehouders waren aanvankelijk terughoudend, maar het bedrijf suggereerde IKB-erkenning. ChickFriend schuift de zwartepiet naar het Belgisch bedrijf Poultry-Vision.

‘De NVWA had meteen álle eieren van de 180 bedrijven moeten terugroepen’

Hoe het ook zij, feit is dat op 22 juli in Nederland eieren met fipronil worden aangetroffen. De NVWA gooit direct 180 bedrijven op slot. Terecht, het insecticide fipronil mag niet worden gebruikt. Tegelijkertijd ontbeert het de dienst hier aan échte daadkracht. Hij had meteen álle eieren van deze 180 bedrijven moeten terugroepen. De branche had kunnen toezeggen dat daarna álle eieren in de schappen veilig waren. Nu stuntelde NVWA-topman Freek van Zoeren in Nieuwsuur. Voedseldeskundigen, ja zelfs de degelijke RIVM, twijfelen aan de acute gezondheidsrisico’s.

(Collectieve) verantwoordelijkheid

De sector had zelf óók op deze recall kunnen aandringen. Hier speelt zeker de vraag van (collectieve) verantwoordelijkheid, schade en tegemoetkoming. De schade is er nu ook, en misschien wel veel groter. De totale recall geeft de mogelijkheid om na onderzoek eieren van ‘veilige’ bedrijven weer vrij te geven.

De NOP2.0-richtprijs schiet met 52 cent omhoog naar € 7,31 per 100 stuks. Er is even een tekort aan ‘veilige’ eieren. Maar voor hoe lang geldt deze opleving?

‘Bedrijfsrisico’

Staatssecretaris Martijn van Dam begrijpt alle onrust, maar staat achter zijn NVWA. Tegelijkertijd meldt hij dat financiële problemen op de bedrijven tot het bedrijfsrisico horen. Een doorgaans nieuwsluwe zomerweek ontaardt zo in een nachtmerrie.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal