Boerderij: Nieuwe H5N8-vogelgriepuitbraken in Italië

04-08-2017
In Italië is opnieuw hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. In de afgelopen week zijn twee kalkoenbedrijven getroffen door de ziekte.

In de buurt van Verona is een bedrijf met 5.500 kalkoenen geruimd en vlak bij Parma een bedrijf met 25.000 kalkoenen. De besmettingen kwamen aan het licht nadat de uitval flink toenam. Daarnaast is het virus afgelopen week aangetoond in tien dode wilde eenden die gevonden zijn bij een visplek aan de rivier de Po in de gemeente Frascarolo, zuidwestelijk van Milaan.

Hoogpathogene vogelgriep uitzonderlijk in zomer

Grote delen van de Po-vlakte horen tot de meest veedichte gebieden in Europa. Een week eerder werden zes uitbraken van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in dit gebied in Italië. Het is uitzonderlijk dat in de zomer hoogpathogene vogelgriep in Europa wordt aangetroffen. Toch zijn het deze zomer niet de eerste gevallen. Recent werd het hoogpathogene vogelgriepvirus nog in België en Frankrijk geconstateerd.

Sinds 21 juli geldt vanwege de HPAI-uitbraken voor pluimveetransporten van en naar Italië een verplichtte dubbele reiniging en ontsmetting.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal