Boerderij: Vragen Europese Commissie over weren Nederlandse eieren

04-08-2017
VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over de maatregelen die de grote Duitse supermarktketen Rewe Group heeft genomen naar aanleiding van de fipronilcrisis.

Woensdag heeft de Rewe Group uit alle Rewe- en Penny-winkels eieren uit Nederland uit de verkoop gehaald. Hierbij werd geen onderscheid gemaakt tussen eieren die de door NVWA zijn aangemerkt als besmet en andere eieren uit Nederland. De winkels verkopen nu alleen nog eieren uit Duitsland, terwijl ook in Duitsland zelf pluimveehouderijen zijn besmet met fipronil.

Overtreding mededingingsregels

Huitema wil van de Commissie onder meer weten of Duitse supermarkten met deze maatregel de Europese mededingingsregels overtreden. Ook wil hij weten welke maatregelen de Commissie zal treffen wanneer blijkt dat de Duitse supermarkten de regels overtreden en op welke termijn de Commissie dan zal ingrijpen.

Het Duitse Aldi weert vanaf vrijdag 4 augustus eieren uit zijn schappen.

Aldi weert alle eieren

Discounter Aldi maakte vrijdag bekend alle eieren uit zijn Duitse supermarkten te halen. Donderdag besloot Aldi in Duitsland nog alleen eieren van besmette bedrijven te weren, maar daar komt de supermarktketen dus van terug. Aldi Nord en Aldi Süd nemen deze rigoureuze maatregel uit voorzorg. De discounter koopt alleen nog eieren in met een bewijs van een laboratorium dat ze geen sporen van fipronil bevatten. Daardoor komt de beschikbaarheid van eieren mogelijk onder druk te staan, maar Aldi zegt voor duidelijkheid en transparantie te willen zorgen. In de Nederlandse Aldi-winkels blijven de eieren voorlopig gewoon liggen.

Geen maatregelen bij Edeka

De grote Duitse supermarktketen Edeka ziet (vooralsnog) geen reden om eieren uit de schappen te nemen. De eieren in de Edeka-winkels zijn afkomstig uit Duitsland en het concern heeft geen bewijs dat er fipronil in zit.

25 varianten uit schappen AH

Albert Heijn heeft de lijst van eieren die het vanaf dinsdag uit voorzorg retour neemt, de afgelopen dagen diverse keren uitgebreid. Inmiddels zijn landelijk 25 varianten eieren retourgenomen. Klanten kunnen gebruik maken van de AH-kwaliteitsgarantie; zij kunnen de verpakking terugbrengen naar de winkel en krijgen dan hun geld retour.

België neemt ook maatregelen

Albert Heijn haalt ook in zijn filialen in België preventief eieren uit de schappen. Het gaat om eieren uit Nederland, in totaal 25 van de 38 aangeboden soorten.

Ook de Belgische supermarktketens Colruyt en Delhaize hebben maatregelen genomen. Bij Colruyt is vorige maand en op 2 augustus een beperkt aantal eieren teruggehaald van één leverancier, Delhaize haalde woensdagochtend preventief eieren van het eigen merk uit de schappen. Bij geen van de ketens zou er gevaar voor de volksgezondheid zijn.

Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) mogen in België eieren gewoon gegeten worden omdat de aangetroffen concentraties van fipronil onder de maximale waarden liggen. De concentraties zijn ook lager dan die in Nederland, aldus het FAVV.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal