Boerderij: Nog veel onduidelijkheid fipronil in Belgiƫ

07-08-2017
België maakte vandaag voor het eerst cijfers bekend van het aantal bedrijven waar mogelijk fipronil gebruikt is. Voedselagentschap FAVV krijgt intussen steeds meer kritiek.

In België worden 57 pluimveebedrijven verdacht van fipronilgebruik. Daarvan heeft een deel gebruikgemaakt van de diensten van het verdachte bedrijf Chickfriend. Dat maakte minister van landbouw Denis Ducarme maandag 7 augustus bekend. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV, de Belgische NVWA) heeft de producten van deze 57 bedrijven direct geblokkeerd. Overigens worden de resultaten van de testen naar de aanwezigheid van fipronil op deze bedrijven deze week pas bekendgemaakt. De testen zijn in Nederland uitgevoerd, omdat Belgische laboratoria pas sinds maandag erkend zijn om fiproniltesten uit te voeren.

Nog meer controles in België

FAVV – dat vorige week stelde dat ‘alle Belgische eieren veilig zijn’ – gaat buiten de 57 verdachte bedrijven ook nog 86 pluimveebedrijven controleren. Daarnaast worden eieren die de laatste maanden geproduceerd zijn, opnieuw geanalyseerd. Intussen blijkt uit eieranalyses die FAVV al wel heeft afgerond dat er ‘geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid’. Volgens het Belgische Voedselagentschap zitten de fipronilwaardes ver onder de zeer strenge Europese normen (minstens tien keer zo weinig). In tegenstelling tot Nederland, stelt FAVV, waar diverse resultaten de Europese drempels overschrijden. Opvallend is echter dat FAVV in juli op een bedrijf nog een maximale waarde van omgerekend 1,2 milligram fipronil per kilo noteerde. Ter vergelijking: in Nederland was dit maximaal 1,1 milligram. Het Belgische Voedselagentschap was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

De kritiek op de FAVV neemt de laatste dagen overigens snel toe. Onder meer oppositiepartijen, buitenlandse ministers en wetenschappers eisen meer transparantie van het agentschap.

Beperkte maatregelen retail

Intussen neemt de Belgische retail maatregelen, al zijn die lang niet zo vergaand als in Nederland. Alleen Delhaize, Colruyt en Albert Heijn hebben eieren preventief uit de schappen gehaald, meldt persbureau Belga. Delhaize deed dat met één merk, Colruyt haalde 1% van het eierenassortiment uit de schappen. Bij Belgische Albert Heijn-filialen werden dan weer 25 van de 38 eiersoorten weggehaald. Toch is van een brede recall geen sprake.

In Frankrijk is intussen één pluimveehouder in de omgeving van Calais – vlakbij de Belgische grens – onder surveillance geplaatst. Een van de Belgische partners van de Franse boer had hem meegedeeld dat fipronil mogelijk is toegepast op zijn bedrijf. Nu worden eerst de eieren op zijn bedrijf verder geanalyseerd, meldt het Franse ministerie van Landbouw.

Het Belgische bedrijf in bestrijdingsmiddelen Poultry Vision. Het bedrijf wordt door de Belgische voedselagentschap FAVV ervan verdacht het bloedluisbestrijdingsmiddel Dega-16 vermengd te hebben met fipronil. 
 

Ook Frankrijk doet onderzoek naar Fipronil

Het ministerie stelt verder dat Frankrijk tot nu toe niet betrokken is bij de problemen met door fipronil besmette eieren. “Wij hebben op dit moment geen informatie over de distributie van betrokken producten op ons grondgebied of van pluimveeproducten die vergiftigd zijn.” Het ministerie stelt echter wel – in nauwe samenwerking met de Belgische autoriteiten – een onderzoek in. “Als daaruit blijkt dat producten van besmette bedrijven in Frankrijk zijn verkocht dan zal het Franse voedselagentschap direct in actie komen en die producten van de markt halen.” Het ministerie heeft de sector zelf verzocht leveringen te verifiëren.

De Duitse landbouwminister Christian Schmidt bekritiseert België, dat al in juni weet had van fipronilproblemen in de pluimveehouderij, maar pas op 20 juli in de EU alarm sloeg. Dat is veel te laat, vindt Schmidt, die maandag contact heeft opgenomen met Belgische ambtscollega Denis Ducarne om uitleg te vragen. Schmidt meent dat zoiets niet nog een keer mag gebeuren. Eerder maakte hij al duidelijk dat dat de zaak grondig onderzocht dient te worden. “Ik verwacht van de bevoegde autoriteiten dat ze deze zaak snel en nauwkeurig ophelderen. In het bijzonder België en Nederland hebben hier verplichtingen.”

Mede geschreven door Ruud Peijs.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal