Boerderij: Nog steeds meldingen fipronil

07-08-2017
Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit melden zich nog steeds pluimveebedrijven waar mogelijk fipronil in hun eieren of stal zit.

Sinds zaterdagavond 5 augustus, 18.00 uur, zijn er 11 meldingen gedaan door pluimveebedrijven die vermoeden dat er mogelijk fipronil in hun stallen is gebruikt, zegt de NVWA. Deze bedrijven worden net als eerdere verdachte pluimveebedrijven geblokkeerd en onderzocht.

Administratie ChickFriend nagelopen

De NVWA heeft in eerste instantie de administratie van bloedluisbestrijder ChickFriend vanaf 1 januari dit jaar gebruikt om bedrijven uit voorzorg te blokkeren en vervolgens te onderzoeken, maar die was niet compleet. Afgelopen week waren er al meer bedrijven die zichzelf meldden bij de NVWA, waardoor het aantal bedrijven waar fipronil is aangetroffen opliep.

In totaal staan er nu eicodes van 158 legpluimveebedrijven gepubliceerd op de site van de NVWA, waarbij van 15 bedrijven de codes zijn vrijgegeven op stal/houderijvorm-niveau. Deze bedrijven kunnen van andere niet-besmette locaties/stallen weer eieren afleveren.

Dringende oproep: melden

Pluimveevakgroep LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) deden afgelopen vrijdag een dringende oproep aan pluimveehouders om zichzelf te melden als zij zaken hadden gedaan met ChickFriend, maar nog niet geblokkeerd zijn (geweest). Deze bedrijven wordt gevraagd zich direct te melden bij hun eierhandelaar, IKB, en de NVWA, om nieuwe aanvoer te voorkomen van mogelijk met fipronil-besmette eieren, nadat vorige week in zowel Nederlandse als Duitse supermarkten eieren werden teruggehaald.

‘We kunnen geen verdere reputatieschade permitteren’

“We kunnen ons geen verdere reputatieschade permitteren,” schreven beide belangenbehartigers in een oproep richting hun leden. “De sector moet zo snel als mogelijk kunnen zeggen dat er geen nieuwe gevallen meer bij kunnen komen. De toekomst van de totale leghennensector staat op het spel, nu enkele Duitse supermarkten alle Nederlandse eieren uit de winkelschappen halen.”

 
 
 

Inloggen op de ledenportal