Pluimveeweb: NVWA controleert ook kippenvlees op fipronil

08-08-2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekijkt of er ook in kippenvlees fipronil zit. Alleen bedrijven die zowel leghennen als vleeskuikens houden, worden daarvoor gecontroleerd.

Dat zegt een woordvoerder van de NVWA dinsdag 8 augustus tegen het ANP. Pluimveebedrijven waar fipronil is aangetroffen in de eieren, zijn nu geblokkeerd. De eveneens aanwezige vleeskuikens op zo´n bedrijf mogen alleen na toestemming van de NVWA worden verhandeld. De NVWA geeft zo´n bedrijf pas vrij als na proefslachtingen van kippen zeker is dat het bestrijdingsmiddel fipronil niet in het vlees zit.

Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveesector van LTO, wijst erop dat het maar om een paar bedrijven gaat. „Het zijn er echt heel weinig. Het aantal bedrijven dat leghennen en vleeskuikens houdt, is op maximaal twee handen te tellen. De meeste bedrijven kiezen voor het een of voor het ander.”

‘Niet nodig’

Hubers vindt deze actie van de NVWA niet nodig. „Deze pluimveebedrijven hebben zaken gedaan met het bedrijf ChickFriend dat stallen reinigde met een middel waar het verboden middel fipronil in bleek te zitten. Maar de verschillende bedrijfsonderdelen liggen soms wel kilometers van elkaar vandaan. Bovendien hebben vleeskuikens geen last van bloedluizen”, zegt Hubers tegen het ANP.

De NVWA weet ook dat vleeskuikens geen last van bloedluizen hebben maar gaat het kippenvlees toch controleren.

Tekst:Tom Schotman & ANP

 
 

Inloggen op de ledenportal