Boerderij: Buitenland bezorgd over fipronil-affaire

09-08-2017

Duitse voedselveiligheidsambtenaren worden door het landbouwministerie in Berlijn naar Nederland en België gestuurd om als ‘verbindingsofficieren’ te fungeren bij het onderzoek naar de fipronil-affaire. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië zijn waakzaam.

Ondertussen wordt in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk onderzocht of besmette eieren in het binnenlandse voedselkanaal terechtgekomen zijn.

Duitse ‘liaisons’ moeten informatiestroom naar Berlijn garanderen
De komst van Duitse ‘liaisons’ naar Nederland en België is de Duitse federale landbouwminister Christian Schmidt overeengekomen met zijn Nederlandse en Belgische collega-ministers. Dit initiatief is genomen om de informatiestroom richting Berlijn te garanderen, legt de politicus uit. Schmidt heeft naar eigen zeggen ‘ondubbelzinnig tot uitdrukking gebracht dat het doorgeven van informatie op Europees niveau sneller en beter moet worden’.

12.000 fipronileieren in VK
De Britse Food Standards Agency (FSA) stelt dat een ‘heel klein aantal’ eieren van door het fipronil-probleem getroffen bedrijven in Groot-Brittannië terecht is gekomen. Volgens Britse media gaat het om 12.000 stuks die tussen maart en juni zijn aangeleverd. De FSA probeert met spoed te achterhalen wat er met die eieren is gebeurd.

Daarbij wordt samengewerkt met Britse afnemers van Nederlandse eierproducenten. De Britse dienst onderstreept nog dat het hierbij slechts om 0,0001% van alle jaarlijks ingevoerde eieren gaat.

De Britse Food Standards Agency (FSA) stelt dat een ‘heel klein aantal’ eieren van door het fipronil-probleem getroffen bedrijven in Groot-Brittannië terecht is gekomen.
Frans onderzoek

Volgens het Franse ministerie van Landbouw zijn 13 loten besmette eieren uit Nederland in juli in Frankrijk afgeleverd. Het gaat om 2 bedrijven in de departementen Vienne en Maine et Loire.

Het ministerie kan nog niet zeggen of de besmette producten ook in de handel zijn terechtgekomen, en hoe schadelijk de besmetting is bij menselijke consumptie. Dat wordt onderzocht. Van het bedrijf uit Pas-de-Calais dat sinds 28 juli onder toezicht staat omdat het een product met fipronil van een Belgische leverancier heeft gebruikt, is intussen wel bekend dat geen eieren in de handel zijn terechtgekomen.

De analyseresultaten van de kwekerij zullen eind deze week bekend worden.

Vijf Franse voedingsbedrijven ontvingen fipronileieren
Vijf Franse voedingsbedrijven hebben partijen eieren uit fipronil-bedrijven in Nederland of België ontvangen. De voedselinspectiedienst onderzoekt daar producten die met die eieren zijn gemaakt, in de meeste gevallen kant-en-klaarmaaltijden of pasta. Dat heeft het ministerie van landbouw meegedeeld.

Twee bedrijven hebben bekendgemaakt dat ze bij het eierprobleem betrokken zijn geraakt. Igreca ontving 30.000 eieren van een Nederlandse leverancier en heeft de producten getraceerd waar die eieren in verwerkt zijn. Een ander bedrijf, Samo, heeft al 5 ton Nederlandse eieren verwerkt en na de eerste waarschuwingen 15 ton geblokkeerd. Samo heeft zijn klanten verzocht de betrokken eindproducten terug te zenden.

 
 

Inloggen op de ledenportal