boerderij: Grenswaarde fipronil is wél overschreden in België

09-08-2017

Op een Belgisch pluimveebedrijf is de EU-grenswaarde voor fipronil van 0,72 mg per kilo overschreden; de aangetroffen waarde was 0,92 mg per kilo. Dat blijkt uit een tegenexpertise, meldt voedselagentschap FAVV.

Eerder constateerde FAVV op hetzelfde bedrijf nog een grenswaarde van 0,076 mg per kilo. De eieren van het bewuste bedrijf zijn volgens FAVV sinds 18 juli geblokkeerd en hebben dus ‘in principe de consument niet bereikt’. FAVV was niet bereikbaar voor verder commentaar.

In België zijn nog 22 leghenbedrijven wegens fipronil geblokkeerd. Daar zijn zeer lage concentraties van dit gif aangetroffen. Daarnaast worden twee bedrijven de komende dagen onderzocht. België telt in totaal 330 leghenbedrijven.

Maximumgehalte aan fipronil
Het Belgische Voedselagentschap stelt dat uit de laatste tests op 48 leghenbedrijven opnieuw ‘geen gevaar voor de volksgezondheid’ is gebleken. Het maximumgehalte aan fipronil in de analyses kwam volgens FAVV uit op 0,092 milligram per kilo.

En dat is aanzienlijk minder dan de Europese grenswaarde van 0,72 milligram per kilo, rekent het agentschap voor. Opvallend is dat in Nederland de ondergrens fors lager ligt. LTO stelde eerder op basis van NVWA-gegevens dat vanaf 0,06 milligram een publieke recall nodig is én dat kinderen deze eieren niet mogen eten. Dat is in België dus anders.

Opvallend is dat in Nederland de ondergrens voor fipronil fors lager ligt.

Hoe betrouwbaar zijn die FAVV-metingen eigenlijk?
De vraag dringt zich wel op hoe betrouwbaar de metingen van FAVV zijn, nu op één bedrijf een fors hogere concentratie is vastgesteld, dan eerder werd gemeten.

Hoeveel Belgische pluimveebedrijven gebruik hebben gemaakt van de diensten van het Nederlandse ChickFriend blijft ondertussen onduidelijk. FAVV heeft deze week nog niet gereageerd op vragen van Boerderij hierover. De Belgische Boerenbond – die 70% van de Belgische pluimveehouders vertegenwoordigt – laat desgevraagd weten dat ChickFriend veel boeren in België heeft benaderd. Maar kan niet zeggen hoeveel boeren hierop in zijn gegaan.

Aantal geblokkeerde pluimveebedrijven daalt in België
In België neemt het aantal geblokkeerde pluimveebedrijven na de gedane analyses inmiddels weer af. Maandag waren het er 57, terwijl dat er dinsdag 51 waren. Het dossier van de Belgische fiprolinbedrijven wordt waarschijnlijk sowieso binnen een week afgesloten, klinkt het bij de Boerenbond. “Als de laatste testen zijn afgerond, zullen de laatste besmette eieren vernietigd worden. En bedrijven waar niets aan de hand is, worden vrijgegeven”, zegt woordvoerder Anne-Marie Vangeenberghe. Er is echter nog wel een los eindje: de FAVV heeft een extra monitoring opgezet voor alle niet-verdachte bedrijven. Dit zijn er ongeveer 200. Die worden de komende periode uit voorzorg gecontroleerd.

 
 

Inloggen op de ledenportal