Pluimveeweb: NVWA wist in november al van fipronil

10-08-2017

De NVWA was in november al op de hoogte van gebruik van fipronil bij leghennen. De NVWA vond het toen niet noodzakelijk om in te grijpen. Dat gebeurde pas nadat een tweede tip was binnengekomen op 20 juni.

„Uit de beschikbare informatie van november bleek dat er geen acuut gevaar voor de volksgezondheid, milieu of dierenwelzijn bestond.  Er was bovendien geen enkele aanwijzing dat fipronil in eieren terecht zou komen. Daarom hebben we in november besloten nog niet op te treden”, zei een woordvoerder van de NVWA woensdagmiddag op de radio.

Sinds november vorig jaar lieten veel pluimveehouders hun stallen behandelen tegen bloedluizen door ChickFriend. Wanneer de NVWA in november al had opgetreden waren er veel minder pluimveehouders gedupeerd geweest.

Diverse Kamerleden hebben Van Dam vragen gesteld over het optreden van de NVWA. Esther Ouwehand (PvdD) roept Van Dam op om morgen al met antwoorden te komen.

7 juli inval

De NVWA kreeg op 20 juni een nieuwe melding dat Chickfriend gevaarlijke stoffen gebruikte bij de bestrijding van bloedluis bij kippen. Toen de NVWA uiteindelijk op 7 juli ingreep bij Chickfriend werden daar verboden bestijdingsmiddelen aangetroffen. En ook 2 ton middelen waar het bedrijf geen vergunning voor had.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal