Pluimveeweb: EU-norm fipronil bedraagt 0,72 mg/kg

10-08-2017

De Europese grenswaarde van fipronil in eieren – die vastgelegd is door de Europese Commissie – bedraagt 0,72 mg/kg. Nederland hanteert een veel strengere grenswaarde van 0,005 mg/kg.

In België is in de eieren van één leghennenhouder tijdens een tweede onderzoek 0,92 mg/kg fipronil aangetroffen. Dat is boven de norm van 0,72 mg/kg wat Europa veilig acht, meldt het FAVV (de Belgische NVWA).  De eieren van dat bedrijf waren al sinds 18 juli geblokkeerd zodat die eieren niet door consumenten gekocht konden worden.

In het totaal werden in België preventief 86 pluimveebedrijven geblokkeerd waarvan 48 legbedrijven. Momenteel zijn er nog 51 bedrijven geblokkeerd, waarvan 22 leghenbedrijven. Op 21 van de 51 geblokkeerde bedrijven is fipronil in zeer lage concentraties aangetroffen. Het maximaal gehalte aan fipronil in die analyses bedroeg tot dinsdagmiddag 8 juli 0,092 mg/kg, meldt het FAVV. Dit betekent dat het gehalte ver beneden de Europese grenswaarde die vastgelegd is op 0,72 mg/kg bleef. Tot dinsdagmiddag 8 juli wees geen enkele van de geanalyseerde monsters dus op een gevaar voor de volksgezondheid.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal