Pluimveeweb: 'Ongevaarlijke doses fipronil aangetroffen in kippenvlees en koekjes'

09-08-2017

In kippenvlees en koekjes zijn kleine hoeveelheden fipronil aangetroffen die niet gevaarlijk zijn voor consumenten.

Dat zegt directeur Harm Janssens van laboratorium TLR, dat hier onderzoek naar deed tegen de NOS. De afgelopen 16 dagen onderzocht TLR in opdracht van supermarkten en handelaren veel eieren, kippenvlees en etenswaren waarin eieren zijn verwerkt. In koekjes en in kippenvlees heeft TLR lage concentraties fipronil gevonden. Daarmee zijn de producten volgens Janssens niet schadelijk voor de mens.

Marian Geluk (51), directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) vertelde dinsdagavond 8 augustus in Nieuwsuur dat alle voedingsmiddelenproducten in supermarkten veilig zijn. De gevonden waarden fipronil in voedingsproducten waarin eieren zijn verwerkt, zijn zo laag dat ze geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid, zei Geluk.

Het FNLI verwacht niet dat er voedingsproducten in de supermarkten liggen waarvan de waarden fipronil boven de maximaal toelaatbare waarde in Nederland komt. „De fipronil waarden in de eieren van alle geblokkeerde bedrijven zijn bekend. We hebben berekend – dat als er eieren met de hoogst gevonden fipronilwaarde in één voedingsproduct zouden komen – er een kans is dat we boven de maximaal in Nederland toegestane norm komen. En dat is niet zo.”

Onderzoek naar fipronil

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar fipronil  in de voedselketen. De Onderzoeksraad wil uitzoeken waarom het middel niet eerder is opgemerkt en wat de rol van de pluimveesector en de overheid daarbij is geweest. Ook de manier waarop de consument is geïnformeerd wordt meegenomen. De Onderzoeksraad hoopt het onderzoek binnen een jaar af te ronden.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal