De Gelderlander: Huiszoekingen in Nederland en Belgiƫ vanwege fipronilrel

10-08-2017

De politie heeft vandaag verschillende huiszoekingen verricht in Nederland en België vanwege de rel met het middel fipronil, meldt het OM vandaag. Het gaat vooral om desinfecteerbedrijven die met het middel werken.

Laatste update: 13:03
 

Waar in Nederland de zoekingen worden verricht, wil het Openbaar Ministerie niet melden. Het gaat in België om zeker acht adressen in de Kempen en Oost-Vlaanderen in het gerechtelijk onderzoek naar de eiercrisis, aldus het Antwerps pakket. Er zou ook een inval bij een veearts zijn geweest. 

Het OM meldt dat het om een gezamenlijke actie met België gaat. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) voert het onderzoek uit. Het strafrechtelijk onderzoek gebeurt in opdracht van het OM.

Verantwoordelijk

België houdt Nederland voor een groot deel verantwoordelijk voor het uitbreken van de fipronilcrisis in dat land. De autoriteiten daar moesten de NVWA drie keer aanmanen voor het informatie kreeg over Chickfriend, het bedrijf uit Barneveld dat wordt gezien als veroorzaker van het gifschandaal.

Eerder deze week werd al bekend dat de NVWA al in november vorig jaar een tip had gekregen over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Volgens topman Rob van Lint was er toen 'geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten'. Hij stelt dat er 'geen enkele aanwijzing was voor gevaar voor de volksgezondheid'. Er werden niet direct monsters van eieren genomen omdat er geen vermoedens waren dat het bestrijdingsmiddel daar ook in zou zitten.

Meer dan 150 bedrijven zijn geraakt door het schandaal. Miljoenen eieren zijn preventief uit de schappen gehaald bij de supermarkten en vernietigd. Mogelijk worden ook een kleine miljoen kippen afgemaakt omdat zij besmet zijn met fipronil.

 
 

Inloggen op de ledenportal