Omroep Gelderland: Inval in Barneveld, eigenaren Chickfriend opgepakt

10-08-2017

BARNEVELD - De twee bestuurders van het Barneveldse bedrijf Chickfriend zijn donderdag aangehouden in de fipronilkwestie. Dat heeft de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) gedaan.

De mannen worden ervan verdacht fipronil te hebben gebruikt in stallen met leghennen, wat niet is toegestaan. Daarnaast worden ze verdacht van het voorhanden hebben van een verboden biociden.

Barneveld en Zaltbommel

In Nederland werden de woningen van de twee aangehouden mannen uit de gemeenten Barneveld en Zaltbommel doorzocht. Daarnaast werd een woning doorzocht waar één van de verdachten verbleef. Behalve de administratie zijn ook waardevolle goederen zoals auto’s, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

Het gaat om een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten. Chickfriend bestelde fipronil bij een Belgisch bedrijf, vandaar de link met de zuiderburen. Er werden in totaal acht locaties in Nederland doorzocht. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie richt zich op het Nederlandse bedrijf en de Belgische leverancier van het bestrijdingsmiddel fipronil. Dat werd gebruikt om bloedluis te behandelen bij leghennen.

Volksgezondheid

Het bedrijf en de twee bestuurders die het middel vermoedelijk toepasten, de Nederlandse handelaar, de Belgische toeleverancier en diens eigenaar worden door het Nederlandse Openbaar Ministerie verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen.

 
 

Inloggen op de ledenportal