Boerderij: Brits landbouwministerie: H5N8-virus blijverdje

11-08-2017

Het Britse ministerie voor milieu en platteland Defra waarschuwt pluimveehouders voor meer uitbraken van het hoogpathogene HPAI H5N8-virus komende tijd. Deze waarschuwing geldt ook voor andere Europese landen.

Defra concludeert dit na de vondst van een besmette knobbelzwaan eerder deze week in North Norfolk in Engeland. Het is volgens het ministerie ‘zeer waarschijnlijk’ dat deze zwaan geen trekvogel is, maar een dier dat permanent in het land verblijft. Mede hierdoor concludeert Defra dat het vogelgriepvirus niet verdwenen is uit het milieu deze zomer en blijft circuleren in Europa.

Normaal gesproken begint voor Groot-Brittannië het trekvogelseizoen in september, met een piek tussen november en februari. Het risiconiveau is momenteel laag en zal ook niet wijzigen door de vondst van de zwaan. Wel roept het minsterie op om waakzaam te zijn en de hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Avined: waakzaamheid vogelgriep noodzakelijk
Ook Avined, de Nederlandse koepelorganisatie van pluimveehouders, waarschuwt pluimveehouders dat de verspreiding van vogelgriep aanhoudt en geeft aan dat waakzaamheid noodzakelijk blijft. Een nieuw geval in Italië op 9 augustus van een kalkoenbedrijf met 6.500 dieren van 128 dagen oud bevestigt dit bericht. De besmetting in Italië is ontdekt vanwege verhoogde uitval in de afgelopen dagen. Het kalkoenenbedrijf bevindt zich aan de rand van het beschermingsgebied van het legbedrijf dat op 21 juli besmet raakte met het hoogpathogene H5N8-virus.

 
 

Inloggen op de ledenportal