Boerderij: Noord-Nederland wil noodfonds pluimveehouders

11-08-2017
De Noordelijke provincies willen een nationaal noodfonds voor pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronil-affaire.

De haalbaarheid van een dergelijk fonds moet zo snel mogelijk worden onderzocht, schrijven gedeputeerden Henk Staghouwer (Groningen), Henk Jumelet (Drenthe) en Johannes Kramer (Friesland) in een brandbrief.

Regering moet duidelijkheid verschaffen

De brief is gericht aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. In de brief stellen de provincies vast dat veel legpluimveebedrijven in Noord-Nederland in grote onzekerheid verkeren. Ze roepen de regering op duidelijkheid te verschaffen en financiële nood te verlichten. De regering moet het functioneren van de NVWA onder de loep leggen, aldus het drietal.

‘Normen in Nederland strenger’

De gedeputeerden spraken met ondernemers die de organisatie als ‘weinig proactief en behulpzaam in het geven van de gevraagde duidelijkheid’ ervaren. Bij de boeren leeft volgens de gedeputeerden ook het gevoel dat de (interpretatie van) Europese normen en regels in Nederland strenger is dan in omringende landen. Hier moet wat de provincies betreft een gelijk speelveld worden gecreëerd.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal