Boerderij: ‘Lessen trekken uit fipronil voor volgende crisis’

14-08-2017

Jan Vullings

De winkelschappen zijn weer bevoorraad. Het gedeukte vertrouwen in eieren is herstellende. Toch is de fipronil-brand nog lang niet geblust; niet op het boerenerf, niet in de politieke arena en niet in de rechtszaal.

Gedupeerde pluimveehouders ervaren nog dagelijks de gevolgen. Een aantal bedrijven ruimt de dieren; het gros besluit om te ruien. Welke keuze ook, eieren en daarmee inkomsten, zijn er voorlopig niet. Voor hen is het uiterst wrang dat juist door deze crisis de eierprijs aantrekt.

Het tumult heeft zich verplaatst naar de politieke arena. Centraal in het zwartepietenspel staat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De dienst kreeg in november een tip over de handelwijze van ChickFriend en toepassing van fipronil in de pluimveehouderij. De dienst testte geen eieren, maar oordeelde toch dat de volksgezondheid niet in het geding was. Onbegrijpelijk!

‘Reorganisaties en bezuinigingen hebben het collectieve geheugen én de operationele slagkracht van de NVWA aangetast’

Bewindslieden Edith Schippers (volksgezondheid) en Martijn van Dam (landbouw) verdedigen het NVWA-besluit in een Kamerbrief. Bij Jinek krijgt het duo 17 minuten spreektijd. Echt overtuigend is het allemaal niet. Nee, de NVWA is niet toegerust voor haar taken. Reorganisaties en bezuinigingen hebben het collectieve geheugen én de operationele slagkracht aangetast. Dat is wat blijft hangen.

Oud-collega’s Cees Veerman en Henk Bleker bevestigen het met zoveel woorden in Nieuwsuur. Saillant detail: zij zetten de reorganisaties destijds in. Enigszins hypocriet is hun kritiek wel. Al met al is dit tv-geweld een mislukt offensief om het geschonden blazoen van henzelf én de dienst op te krikken.

‘De volgende crisis gaat onvermijdelijk komen in melk, vlees, graan of groente’

Schippers erkent nog dat in iedere crisis fouten worden gemaakt. En Van Dam wil lessen trekken uit deze fipronil-crisis voor de volgende crisis. Ja, de volgende crisis ... Die gaat onvermijdelijk komen in melk, vlees, graan of groente. Het is goed dat deze sectoren alvast hun thema’s, risicoanalyses en protocollen updaten, rekening houdend met een verzwakt NVWA. Communicatie in de eerste 48 uur is cruciaal, volledige transparantie enorm belangrijk. Elke snipper informatie komt toch uit. Dat blijkt nu wel.

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal