Pluimveeweb: Brand legpluimveestal Swifterbant

16-08-2017

Een legpluimveebedrijf met 40.000 kippen in Swifterbant, Flevoland, is vanmorgen getroffen door brand. De brandweer heeft het sein brandmeester gegeven. De oorzaak is nog niet bekend.

Donderdag 16 augustus is in Swifterbant een legpluimveebedrijf afgebrand. De brand is ontstaan in de mestopslag en werd rond de klok van 7 uur gemeld.

Oorzaak nog onbekend
Omroep Flevoland meldt dat de vlammen binnen een paar minuten naar de kippenstal oversloegen. De 40.000 kippen zijn omgekomen. Kort na 9.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen gaat enkele uren duren, meldt de brandweer.

Het is nog niet duidelijk waar de brand door is veroorzaakt. De rook was van grote afstand te zien.  Er  staat weinig wind en de rook trekt langzaam richting het noorden en noordoosten. Diverse beelden op social media tonen de rookontwikkeling in de omgeving.

Het legpluimveebedrijf in Swifterbant produceert onder meer vrij uitloop en biologische eieren. In 2014 moest het bedrijf geruimd worden vanwege een uitbraak van de vogelgriep. Circa 40.000 kippen werden toen afgevoerd. Een stal met hondertal koeien is gered.

In de stal is volgens de brandweer geen asbest aanwezig.

Tekst:Monique van Loon / Omroep Flevoland / AD

 
 

Inloggen op de ledenportal