Pluimveeweb: Schippers bevestigt tip fipronil in 2016

17-08-2017

De tipgever die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar november waarschuwde voor het gebruik van het giftige fipronil in de pluimveesector wees al expliciet naar ChickFriend, bevestigt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

hier

De NVWA zag destijds geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas deze zomer in actie, toen België meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen en opnieuw Chickfriend noemde.

Laat in actie
De NVWA zag destijds geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas deze zomer in actie, toen België meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen en opnieuw Chickfriend noemde. Toen de NVWA Chickfriend in juli natrok kwam de tip uit november niet naar boven.

Onderzoek dit jaar afronden
Het kabinet hoopt het onderzoek naar de besmetting van eieren met het giftige fipronil voor het einde van dit jaar af te ronden. Dat schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. 

De onderzoekers die van het kabinet opdracht krijgen de toedracht van het fipronilschandaal onder de loep te nemen, moeten ook ophelderen waarom de dienst niet meteen op de melding van een paar maanden eerder stuitte. Het kabinet wil de Tweede Kamer betrekken bij de samenstelling van en de opdracht aan het onderzoeksteam.

Lees hier de antwoorden van de regering op Kamervragen over fipronil in eieren

Tekst:Monique van Loon / nu.nl / Parool

 
 

Inloggen op de ledenportal