Pluimveeweb: Eierverkoop is weer normaal

16-08-2017

De verkoop van eieren is weer zo goed als normaal meldt brancheorganisatie CBL.

Na de lege schappen in de supermarkten de afgelopen weken is de verkoop nu weer zo goed als normaal. Volgens het CBL loopt de schade voor de supermarkten in de tientallen miljoenen. De branchevereniging vindt dat de schade moet worden verhaald op de pluimveebedrijven. Er worden inmiddels gesprekken gevoerd met leveranciers, zegt René Roorda, directeur Centaal Bureau Levensmiddelen (CBL).

Schade legpluimveehouders
De pluimveehouders, verenigd in de LTO/NOP en  NVP, zeggen dat de sector dat niet kan betalen. Getroffen kippenboeren hebben zelf ook veel schade geleden. De belangenbehartigers zet zich volop in om de schade voor pluimveehouders en de pluimveesector zo beperkt mogelijk te houden.

„Pluimveehouders zijn door frauduleus handelen zelf ernstig gedupeerd. De directe schade die zij zelf leiden is voor velen al niet te dragen, laat staan dat zij ook nog de recall-kosten van supermarkten krijgen doorbelast,” zegt Hennie de Haan, voorzitter NVP.

Vertrouwen terug winnen
Alex Janssen, voorzitter Stichting Blij met een Ei, is blij dat de schappen weer vol liggen en dat de Nederlandse consument niet alles uit de media zomaar aanneemt en weer lekkere en gezonde eitjes eet.

„De grootste zorg zit wel in de buitenlandse consument en de handel. Dat vertrouwen moeten we met z’n allen terug proberen te winnen. Dat wordt nog een hele kluif. In samenwerking met de campagne “Altijd weer voor een ei” van Ovoned en onze stichting Blij met een Ei worden lijntjes uitgezet. Ook richting de overheid zijn we aan het kijken of er qua PR en Marketing samengewerkt kan worden, immers de overheid is mede verantwoordelijk voor de zeer matige communicatie in deze affaire. Wij gaan ervoor om iedereen weer Blij met een Ei te krijgen. Hoe lastig dat ook is,” zegt de voorzitter van Blij met een Ei.
 

Tekst:Monique van Loon / NOS

 
 

Inloggen op de ledenportal