Boerderij: België sleept ChickFriend voor de rechter

16-08-2017
De Belgische staat sleept het Nederlandse bedrijf ChickFriend voor de rechter. De reden is dat dat de Belgische pluimveesector en economie schade ondervinden van het fipronil-schandaal, waardoor juridische stappen nodig zijn.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen.

De met fipronil besmette eieren zijn inmiddels in negentien landen aangetoond. Daarvan zijn er twee buiten Europa: Zuid-Korea en Hongkong (China). Of er in alle gevallen ook een link is met de Nederlandse eierexport, is niet met zekerheid te zeggen.

De federale regering in België maakte woensdag 16 augustus tien sociaaleconomische maatregelen bekend om Belgische pluimveebedrijven die getroffen zijn door fipronil te helpen. Een belangrijk punt daaruit: de door de fipronil-crisis veroorzaakte kosten worden vergoed en de vernietigde producten terugbetaald. Daarnaast komt er een afbetalingsplan van de werkgeversbijdrages.

Bestuurders Chickfriend opgepakt

De twee bestuurders van Chickfriend zijn 10 augustus opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het fipronil-schandaal. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid, door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsek en Warenautoriteit (NVWA), onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Acht locaties in Nederland zijn daarbij doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen uit Barneveld en Zaltbommel.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal