Pluimveeweb: Rabo-topman: weinig pluimveebedrijven failliet

17-08-2017

Slechts een heel klein aantal pluimveebedrijven zal failliet gaan door de fipronil-crisis. Dat stelde Rabo-topman Wiebe Draijer donderdagochtend in het Radio 1-journaal. Voor de meeste bedrijven is het een crisis die ze moeten managen om daarna weer op gang te komen.

Draijer gaf aan dat de bank de sector op twee manieren helpt. Aan de ene kant begeleidt het bedrijven die directe liquiditeitsproblemen hebben vanwege stilgevallen inkomsten. Het schort bijvoorbeeld aflossingen op en stelt extra liquiditeit beschikbaar. “We kijken per bedrijf wat de passende aanpak is.”
Daarnaast voert de bank met de NVWA en de overheid gesprekken over de aanpak om het vertrouwen in Nederlandse eieren te herstellen. 

De sector is robuust, stelt Draijer. De onmiddellijke impact van de affaire is goed voelbaar en de onzekerheid groot, maar slechts een heel beperkt aantal bedrijven is volgens de bankman direct in hun bestaan bedreigd. Voor veruit de meeste bedrijven is het een kwestie van opkrabbelen en weer op gang komen. 
Het hoort ook bij de sector, denkt Draijer. Dat weten pluimveehouders ook, een ook dat je buffers moet opbouwen om zo’n crisis te kunnen doorstaan.

Wat wel een probleem kan zijn is het gebrek aan internationaal vertrouwen. Twee van de drie Nederlandse eieren gaan de grens over, en als in het buitenland het vertrouwen in Nederlandse eieren niet hersteld wordt, kan dat leiden tot vraaguitval en een prijsval. Als dat kan worden aangepakt – en de Rabobank werkt daaraan – kan de sector weer snel naar voren, stelt Draijer.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal