Boerderij: Poolse fipronil-eieren van één legbedrijf

24-08-2017

De Poolse eieren waarvan vorige week bekend werd dat ze een fipronil-waarde hadden boven de MRL-waarde, zijn afkomstig van één Pools leghennenbedrijf. Twee Nederlandse handelshuizen hebben deze eieren ontvangen.

Deze informatie heeft de NVWA maandag gemeld aan de Europese Commissie via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed. Dit staat in de Kamerbrief van Minister Schippers en Staatssecretaris Van Dam over de fipronil in eieren.

De NVWA heeft nog veel vragen over de partij eieren. De autoriteit doet verder onderzoek om te weten te komen om welke eieren het gaat, om hoeveel en waar ze zijn gebleven. De NVWA had de betrokken bedrijven om opheldering gevraagd, maar die hadden de bedrijven nog onvoldoende verschaft. Daarom heeft de NVWA de gevraagde gegevens nu gevorderd bij de twee handelsbedrijven en het betrokken laboratorium.

Geen officiële melding ontvangen
De NVWA zegt geen officiële melding te hebben ontvangen over te veel fipronil in eieren uit Polen. “Het ging om een signaal dat via-via tot ons kwam”, zegt een persvoorlichter. In de Kamerbrief staat dat twee Nederlandse handelsbedrijven afgelopen week via de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) bij de NVWA hadden gemeld dat er in eieren uit Polen een fipronil-waarde boven de MRL zat.

Naast dat de NVWA bij de twee handelsbedrijven en het betrokken laboratorium informatie heeft gevorderd, heeft de autoriteit deze week ook monsters genomen van Poolse eieren bij zes Poolse supermarkten in Nederland. Daarnaast zijn monsters genomen bij een horecagroothandel die veel buitenlandse eieren levert aan de horeca.

Verantwoordelijkheid van bedrijfsleven
De NVWA handelt bij buitenlandse eieren op dezelfde wijze als bij de in Nederland besmet geraakte eieren. Het benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven is om ervoor te zorgen dat er geen ongeschikte levensmiddelen in de handel worden gebracht, en dat deze zo nodig uit het handelskanaal worden teruggehaald. Dat betekent dat wanneer er fipronil in eieren wordt aangetroffen, het bedrijfsleven deze eieren niet in de handel mag brengen en/of uit het handelskanaal moet terughalen. Dat geldt dus ook voor Poolse eieren. De NVWA ziet erop toe dat dat ook gebeurt.

 
 

Inloggen op de ledenportal