Pluimveeweb: Noodfonds getroffen pluimveehouders noodzakelijk

23-08-2017

Er moet snel een noodfonds komen voor pluimveehouders die zijn getroffen door de eiercrisis. Dat schrijven acht gemeenten en de provincie Gelderland in een brief aan de Tweede Kamer.

Tientallen kippenboeren weten niet of, en zo ja hoe, ze hun bedrijf kunnen voortzetten. Door de fipronil-affaire is hun financiële situatie in zeer korte tijd aanzienlijk verslechterd, schrijven de Gelderse en Utrechtse gemeenten en Gelderland.

Hulp nationale overheid
De Kamer debatteert donderdag over de eiercrisis. De gemeenten en de Provincie willen dat de Kamerleden bij de verantwoordelijke bewindslieden aandringen op hulp van het Rijk. In België, waar ook met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil is gewerkt, is al besloten dat getroffen boeren een overbruggingskrediet kunnen krijgen. Ook komen daar financiële maatregelen voor de hele eiersector.

De briefschrijvers willen dat Nederland vergelijkbare maatregelen neemt, omdat de imagoschade nog geruime tijd voelbaar zal zijn. Ze opperen een fonds waaruit een voorlichtingscampagne wordt betaald om de afzet van eieren aan het buitenland te stimuleren. Ruim 70 procent van de Nederlandse eieren gaat namelijk de grens over. Het buitenland moet weten dat Nederlandse eieren veilig en gezond zijn.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.

Tekst:Monique van Loon / RTL nieuws

 
 

Inloggen op de ledenportal