NieuweOogst: Geen Europese steun voor eiersector

25-08-2017

Door de fipronilcrisis getroffen kippenbedrijven hoeven voorlopig niet te rekenen op steun van de Europese Unie. Na de ontdekking van de fipronilbesmetting zijn miljoenen eieren vernietigd, waardoor de prijzen omhoog zijn gegaan. 'Daardoor wordt niet voldaan aan de voorwaarden om specifieke steunmaatregelen in gang te zetten', laten EU-bronnen weten.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) sprak donderdag in een Kamerdebat de hoop uit dat de EU geld zou vrijmaken om de reputatie van het Nederlandse ei te herstellen. Tegelijkertijd praatte de Europese Commissie in Brussel de lidstaten bij over de situatie op de markt voor eieren. Daaruit bleek dat Van Dams hoop ongegrond is.

Pluimveebedrijven hebben tot nu toe zo'n 33 miljoen euro schade geleden, meldde Van Dam deze week. De boeren houden het op 50 miljoen euro. Het water staat sommigen aan de lippen. Zij pleiten voor een noodfonds en zijn teleurgesteld dat het kabinet hun niet tegemoetkomt.

Vakgroep
Eric Hubers, voorzitter van de landelijke vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, dringt erop aan toch nog eens goed naar de Europese regels te kijken.

Volgens hem is er door Brussel in vergelijkbare situaties in het verleden ook weleens steungeld uitgekeerd. Hubers benadrukt dat de kippenbedrijven die de meeste schade lijden, juist ondernemers zijn van wie de eieren zijn vernietigd en de kippen geruimd. 'Zij hebben er dus nu niks aan dat de prijzen omhoog zijn gegaan.'

 
 

Inloggen op de ledenportal