Pluimveeweb: Teleurstellend fipronil debat

26-08-2017

Drukke zalen met bijna 300 pluimveehouders en sectorgenoten toonden de grote betrokkenheid bij het fipronil debat op donderdag 24 augustus in Den Haag. Maar het leverde uiteindelijk weinig nieuws op en geen tegemoetkoming door de overheid.

Staatssecretaris van Dam hield voet bij stuk: de pluimveehouders hoeven niet te rekenen op vergoeding van de overheid. Hij noemde nogmaals de eerder genoemde maatregelen en  het al bekende bedrag van € 200.000 dat de sector ontvangt voor onderzoek naar het fipronil vrij krijgen van kippen en stallen.

Nauwelijks aandacht voor acute problemen
„Andere bedrijven krijgen ook geen steun. We kunnen Nederlandse belastingcenten niet gebruiken om boeren te compenseren. Dat is niet uit te leggen,” was de reactie van van Dam. „De NVWA zit in een veranderingsproces en gaat beter werken,” beloofde Minister Schippers. Ze gaf toe dat de communicatie wel wat beter had gekund. Eric Hubers, voorzitter LTO/NOP: „Het is uitermate teleurstellend dat de Kamer de boeren niet steunt. We hadden meer verwacht en bekijken verder wat de juridische mogelijkheden zijn.”

Eigen verantwoordelijkheid
Van Dam wees meerdere keren op de eigen verantwoordelijkheid van de sector. „Dat is makkelijk gezegd. Natuurlijk hebben we als sector een eigen verantwoordelijkheid. Maar dit is fraude wat een pluimveehouder ook niet kan voorzien,” zei Hennie de Haan, voorzitter NVP. Ze was blij met de grote opkomst van pluimveehouders: „Dat hebben we als sector samen toch maar even snel geregeld.” Ook de mmmEggies complimenteerde ze. De mmmEggies deelden voor, tijdens en na het debat eieren uit aan het publiek. „De publieke opinie zit wel goed, ze zijn fipronil moe en vinden dat de overheid de pluimveehouders aan het lot overlaat,” aldus een van de mmmEggies. Bij zijn vertrek kreeg staatssecretaris van Dam het laatste doosje eieren mee.

De pers was in grote getale aanwezig. Direct filmpjes en berichten online en vrijdag veel nieuws in landelijke en regionale dagbladen. Een gastoptreden van Hennie de Haan bij Jinek werd rond de klok van 18 uur helaas afgezegd.

Lees het volledige livedebat op Pluimveeweb.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal