Pluimveeweb: GD: Gebruik soda en waterstofperoxide tegen fipronil

31-08-2017

Uit onderzoek in het GD laboratorium blijkt dat inwerken van 5 procent soda (natriumcarbonaat) gedurende twee uur en daarna behandelen met 15 of 30 procent waterstofperoxide (H2O2) na opnieuw twee uur inwerken een zeer significante afname van fipronil en de metabolieten van fipronil geeft.

Dat maakte de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) woensdagmiddag 30 augustus bekend. „Het gaat om laboratorium onderzoek maar we verwachten dat het in de praktijk ook goed gaat werken”, vertelt persvoorlichter Gerda Wijers van de GD.

„Breng eerst 5 procent soda aan en wacht 2 uur. Breng daarna tot 30 procent waterstofperoxide aan op fipronil besmette oppervlakten en laat dit weer minimaal 2 uur in werken. Na opdrogen kan de behandeling worden herhaald”, adviseert de GD pluimveehouders te doen in een lege stal.

Stal met dieren

„Breng eerst 5 procent soda aan en wacht 2 uur. Breng daarna minimaal driemaal 3 procent waterstofperoxide op fipronil besmette oppervlakten aan met een tussentijd van maximaal 8 uur. Na opdrogen kan met volgende behandeling worden begonnen”, adviseert de GD pluimveehouders in een stal met dieren te doen. Het is niet nodig om gestabiliseerde waterstofperoxide te gebruiken, volgens de GD.

Lees meer op de pagina over fipronil van de GD.

Tekst:Tom Schotman & Gezondheidsdienst voor Dieren

 
 

Inloggen op de ledenportal