Pluimveeweb: 'Tijdens de rui maken we dagelijks de stal schoon'

31-08-2017

„We maken sinds we zijn begonnen op woensdag 9 augustus dagelijks de stal schoon door de mest te verwijderen. Ook spuiten met een rugspuit water – waarin 3 procent waterstofperoxide zit – tegen de materialen zoals legnesten en roosters. Alle materialen die we uit de stal konden halen, de legnestmatjes en legnestdakjes, hebben we eruit gehaald en schoon gespoten met water waarin 30 procent waterstofperoxide zat. We werken zo precies volgens de voorschriften van de GD.”

Dat zegt legpluimveehoudster Anna van Koot. Ze houdt samen met haar man Jan-Willem van Koot 32.000 vrije uitloophennen in één stal in het Friese Drachtstercompagnie. De leghennenhouders lieten hun stal zaterdag 24 juni behandelen tegen bloedluizen door Chickfriend toen deze nog leeg stond. Sinds donderdag 27 juli is hun bedrijf geblokkeerd door de NVWA. Hun koppel leghennen is 9 augustus op 23 weken leeftijd in de rui gegaan.

„De drinknippellijnen hebben we met een schuurspons schoongemaakt met water waarin 3 procent waterstofperoxide in gemengd was. Daardoor is de vetlaag van de drinknippellijnen verdwenen. We hebben toen wel handschoenen aan gehad.”

Veel hulp gehad

Anna en haar man Jan-Willem van Koot krijgen regelmatig hulp van buren, vrienden en bekenden. Al zijn er ook dagen dat ze het schoonmaken met hun tweeën doen. „We vinden het heel fijn dat al die mensen ons willen helpen want het is allemaal erg veel werk.”

Het hele fipronil gebeuren heeft veel impact op de familie Van Koot gehad. „In het begin lagen we er ’s nachts wakker van en vroegen we ons af hoe dit in hemelsnaam kon gebeuren. Nu kunnen mijn man en ik ’s nachts wel weer slapen. Je went eraan. Bovendien werken we overdag hard om de stal te reinigen waardoor je ’s nachts makkelijker in slaap valt. Ondertussen hopen we dat het fipronilgehalte in de eieren voldoende daalt, zodat we de eieren zo spoedig weer mogen leveren en ons bedrijf kan blijven bestaan.”

Rechtszaak

De familie schakelde vlak na de sluiting van hun bedrijf door de NVWA hun eigen rechtsbijstand verzekering in. Vorige week maakte LTO Nederland bekend een rechtszaak aan te spannen tegen de NVWA wegens nalatigheid. De NVWA kreeg eind november vorig jaar al de eerste signalen binnen over het gebruik van fipronil bij leghennen maar ondernam geen actie. Van Koot wil ook aansluiten bij de rechtszaak van LTO Nederland tegen de NVWA..

Eerdere verhalen

Lees de eerdere verhalen van Anna van Koot ook op Pluimveeweb.nl:

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal