Boerderij: Pluimveehouder spuit waterstofperoxide tegen fipronil

29-08-2017
Legkippenhouder Jaap van Deelen heeft in zijn twee stallen gespoten met waterstofperoxide om fipronil af te breken.

Daarmee volgt hij advies van de GD. De biologische pluimveehouder had zijn stallen twee weken geleden nat gereinigd met warm water en groene zeep, terwijl de kippen er in zaten. Daarna heeft hij de mest uit de stallen verwijderd.

Vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus heeft Van Deelen de ene stal drie keer gespoten met een oplossing van 3% waterstofperoxide, steeds met minimaal vier uur ertussen, dinsdag en woensdag de andere stal. Dat is de concentratie die GD adviseert als er kippen in de stal zitten. Van Deelen hoopt met al deze behandelingen de schadelijke stof kwijt te raken en af te breken en ‘herbesmetting’ van zijn kippen ermee te voorkomen.

 

Effect behandeling onderzocht

Of de behandelingen effect hebben laat hij onderzoeken. Het RIVM onderzoekt monsters die zijn genomen na het reinigen. Uitslagen zijn nog niet bekend. Na de behandelingen met waterstofperoxide wil Van Deelen opnieuw monsters laten nemen en onderzoeken. Omdat hij vermoedt dat fipronil vooral hecht aan kunststof oppervlakken, heeft hij alle drinknippels in zijn stallen vervangen door nieuwe.

Om zijn 24.000 kippen fipronil-vrij te maken, heeft Van Deelen ze in de rui gedaan. Daardoor stopt de eiproductie tijdelijk, en – belangrijker – gaan de kippen hun buikvet, waarin fipronil is opgeslagen, afbreken.

Over een week of vier hoopt Van Deelen fipronil-vrij te zijn. Of hij dan ook weer eieren kan afleveren, is nog niet zeker. Zijn Duitse eierhandelaar wil dat er nul fipronil in zit.

Fipronil-water lozen is uit den boze

Pluimveehouders die de stallen schoonmaken om deze fipronil-vrij te maken mogen het afvalwater niet lozen op de sloot of op het riool. Dat meldt de Unie van Waterschappen. De gezamenlijke waterschappen pleiten ervoor dat de pluimveesector en de overheid met elkaar in gesprek gaan over welke schoonmaakmethoden het milieu zo min mogelijk belasten.

De Unie van Waterschappen wil met het overleg van de pluimveesector en de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken de kans verkleinen dat fipronil in het watersysteem belandt. Volgens de waterschappen moeten de regionale uitvoeringsdiensten extra toezicht houden op de schoonmaakactiviteiten. Pluimveehouders mogen tot nu toe zelf bepalen welke schoonmaakmethode ze gebruiken, zolang er maar geen fipronil-bevattend afvalwater geloosd wordt.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal