Pluimveeweb: 'Aanpak fipronil-zaak was gooien van atoombom op mug'

04-09-2017

De gevaren van fipronil lopen wel los. Toch sloeg de NVWA groot alarm. Waarom eigenlijk?

Dat vraagt Martijn Katan, biochemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam zich af. NRC plaatste vrijdag 1 september een column over fipronil van Katan.

„De Belgische en Duitse autoriteiten gingen ervan uit dat mensen hoogstens een paar keer zwaar besmette eieren eten en niet levenslang elke dag. Dan ligt de norm veel hoger; alleen een baby van negen maanden die twee van de ergste eieren eet komt er bovenuit. Dat vonden de Duitsers niet voldoende om de supermarkten voor leeg te halen. De NVWA wel, die sloeg alarm op grond van die hypothetische baby en liet ook nog eens alle eieren terughalen die de veel lagere grens voor levenslange blootstelling overschreden. Deskundigen vonden dat overtrokken; de Duitse benadering was beter”, schrijft Katan in zijn column.

¬„Waarom deed de NVWA dit? Hebben ze na alle bezuinigingen en reorganisaties de expertise niet meer in huis? Of gingen ze voor maximale veiligheid om zich in te dekken tegen mogelijke verwijten van de media, actiegroepen en Kamerleden die denken dat er bij elke overschrijding gevaar dreigt? Ik denk dat daar het probleem zit. Die gevaren lopen in werkelijkheid reuze los”, schrijft Katan. Lees de complete column van Katan op de website van NRC.

Tekst:Tom Schotman & NRC

 
 

Inloggen op de ledenportal