Boerderij: Belgische boeren krijgen wel fipronil-compensatie

04-09-2017
Belgische pluimveebedrijven die door fipronil getroffen zijn, worden financieel gecompenseerd door de Belgische regering. De ministerraad heeft dit vrijdag 1 september besloten.

Brussel – Belgische pluimveebedrijven die door fipronil getroffen zijn, worden financieel gecompenseerd door de Belgische regering. De ministerraad heeft dit vrijdag besloten. De regering moet nog wel akkoord gaan. Ook moet de Europese Commissie besluiten of er geen sprake is van staatssteun.

Schade: € 14 miljoen

De fipronil-schade wordt door de Boerenbond – die 70% van de Belgische pluimveebedrijven vertegenwoordigt – vooralsnog geschat op € 14 miljoen. De Belgische situatie staat overigens in schril contrast met de Nederlandse. Hier wil de overheid de pluimveesector niet compenseren.

Op dit moment zijn in België nog 14 pluimveebedrijven vanwege fipronil geblokkeerd. In totaal zijn 40 tot 45 bedrijven gedupeerd, zegt Wouter Wytynck van Boerenbond. “De ministerraad heeft besloten dat de vernietigingskosten van eieren en kippen vergoed worden. Ook komt er compensatie voor het waardeverlies van eieren en pluimvee.” Het kan volgens Wytynck nog wel een paar maanden duren voordat het regeringsbesluit definitief is, begin 2018.

Fipronil in mest

De voorlopige fipronil-schadepost van € 14 miljoen is exclusief verwerking van de besmette mest. Volgens de Boerenbond kost dat nog een paar miljoen extra. “Die mest mag zeer waarschijnlijk alleen verbrand worden”, zegt Wytynck. “Dat betekent dat de mest naar het Nederlandse BMC in Moerdijk gebracht moet worden.”

Die extra Belgische mest komt dan bovenop een al ruim Nederlands aanbod van fipronil-mest. Anderhalve week geleden hing er volgens BMC nog 1.500 tot 2.000 ton besmette mest boven de markt. Concreet: een wachtlijst van bijna zes dagen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal