Boerderij: GD past advies tegen fipronil aan: eerst soda, dan H2O2

31-08-2017
Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft woensdag 30 augustus zijn advies voor stalbehandeling om fipronil af te breken aangepast.

Eerst behandelen met 5% soda (natriumcarbonaat) en daarna (volgens het oude advies) behandelen met waterstofperiode (H2O2).

De voorbehandeling met soda en na 2 uur inwerken behandelen met 15% of 30% waterstofperoxide geeft een significante afname van fipronil en de metabolieten van fipronil. Zo blijkt uit onderzoeken in het GD-laboratorium. Het is mogelijk dat door de combinatie van eerst behandelen met soda en daarna meerdere malen met een lagere concentratie H2O2 en/of langer laten inwerken, ook afbraak van fipronil plaatsvindt, zo staat op de fipronil-site van GD.

Behandelen met een 15% of 30% waterstofperoxide mag alleen in een lege stal. Zitten er dieren in de stal, dan is het advies eerst 5% soda aan te brengen en na twee uur drie keer met 3% H2O2 te behandelen. De tweede en derde H2O2-behandeling na opdrogen (maximaal 8 uur na de vorige behandeling).

Gecontroleerde praktijkproef

GD zegt dat de toepassing die nu in het laboratorium goed uitpakt, nog niet kan worden onderbouwd met resultaten uit gecontroleerd praktijkonderzoek. Wel zijn er verschillende praktijkvoorbeelden bekend waar goede resultaten zijn bereikt. Bovendien blijkt daaruit dat herhaalde behandeling nodig kan zijn.

De dienst is twee weken geleden een gecontroleerde praktijkproef gestart waarbij verschillende behandelmethoden om fipronil in de stal af te breken, worden onderzocht. De resultaten worden binnenkort verwacht.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal