Pluimveeweb: Te hoog percentage waterstofperoxide geadviseerd

11-09-2017

De Gezondheidsdienst voor Dieren is afgelopen week terug gekomen op haar advies en heeft de norm voor het gebruik van waterstofperoxide aangepast. Voor een stal met kippen is het maximale te gebruiken percentage waterstofperoxide 0,5 procent.

Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. 

Zowel de NVWA als het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) bevestigen dit. De drie procent geldt namelijk voor lege stallen. Voor stallen waar nog dieren verblijven ligt de grens op 0,5 procent waterstofperoxide.

Wettelijke richtlijn
CTGB stelt namens de overheid de wettelijke richtlijnen vast.  De GD pastte daarom afgelopen week haar advies aan op de fipronil site. De GD geeft aan dat de geadviseerde toepassingen nog niet onderbouwd zijn met resultaten uit gecontroleerd onderzoek. Nu adviseert GD eerst 5 procent soda aan te brengen, 2 uur te wachten en daarna een toegelaten percentage waterstofperoxide aan te brengen op de fipronil besmette oppervlakten en weer 2 uur in te laten werken. Na opdrogen is het advies de totale behandeling een aantal keer te herhalen.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal