Boerderij: Pluimvee-AVV formeel aangevraagd

12-09-2017

De aanvraag voor een algemeenverbindendverklaring (AVV) voor de pluimveesector is dinsdag 12 september formeel ingediend via koepelorganisatie Avined bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Met een AVV-erkenning zouden brancheorganisaties Pluimned en Ovoned bij alle pluimveebedrijven mogen heffen voor onderzoek dat van belang is voor de hele sector.

Vervolgproces
De pluimveesector is al sinds eind 2014 in gesprek met het ministerie van Economische Zaken over de AVV-aanvraag, waarmee de leemte na het afschaffen van de Productschappen (per 31 december 2014) opgevuld zou moeten worden. Het veterinair praktijkonderzoek dat de Gezondheidsdienst voor Dieren voor de pluimveesector uitvoert werd in de zomer van 2015 al grotendeels stopgezet, toen bleek dat een AVV er op korte termijn zoals gehoopt niet ging komen.

Nu heeft het ministerie van Economische Zaken eindelijk groen licht gegeven voor de voorlopige versie, bevestigt Avined-beleidsmedewerker Alex Spieker, en kon de formele aanvraag dinsdag op de bus.

Het vervolgproces is dat de aanvraag nu inhoudelijk in behandeling wordt genomen, en er binnen acht weken een internetconsultatie zal worden opgezet waarbij iedereen mag reageren op de aanvraag, schetst Spieker. Ook zal er in die periode een brief van de minister van Economische Zaken naar de Tweede Kamer gaan.

Twee AVV-aanvragen
Als de AVV wordt verleend is er nog een volgende uitdaging: de benodigde gegevens bij elkaar krijgen. De akkerbouw kreeg in mei 2016 groen licht voor zijn AVV-aanvraag, maar kan nog altijd niet innen omdat de brancheorganisatie niet over de juiste gegevens beschikt en het ministerie daar niet in wil faciliteren. De pluimveesector denkt daar een oplossing voor te hebben, zegt Spieker. Verschil ten opzichte van de akkerbouw is dat de pluimveesector zelf beschikt over de benodigde gegevens via het KIP-systeem, hoewel daar niet zo gebruik van gemaakt mag worden. Via de Kamer van Koophandel kan wel een lijst van pluimveebedrijven in Nederland opgevraagd worden om die aan te schrijven.

In de praktijk zijn overigens twee AVV-aanvragen ingediend, voor zowel Ovoned als Pluimned, met apart tarieven voor bedrijven in de leg- en vleeskolom. Dit vanwege de Europese regels voor brancheorganisaties. Voor de hele pluimveesector is één gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda opgesteld voor de jaren 2017, 2018, 2019 en 2020 (waarvan 2017 waarschijnlijk af zal vallen).

 
 

Inloggen op de ledenportal