Pluimveeweb: Belgische retail verloor 15 miljoen euro door fipronil

18-09-2017

De Belgische supermarkten hebben door de fipronilcrisis 15 miljoen euro verloren. Dat schrijft de Vlaamse krant De Tijd. Eerder maakte Boerenbond al bekend dat de schade bij de Belgische pluimveehouders 10 miljoen euro bedroeg.

De grote verliezen zijn het gevolg van grote hoeveelheden eieren die uit de rekken werden gehaald enerzijds, en verschillende leghennenbedrijven die werden geblokkeerd anderzijds. In de uit de handel genomen eieren werden geen fipronilconcentraties aangetroffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. 

Met de fipronilcrisis beleefde de pluimveesector een grote zomercrisis die de sector een smak geld kost, ondanks de steunmaatregelen die de Belgische overheid voorstelde. In de supermarkten werden eieren uit voorzorg uit de rekken gehaald en uit de verkoopcijfers van de supermarktketens blijkt dat ook de consument eieren iets vaker links liet liggen. Ondertussen is de situatie volgens de supermarkten weer genormaliseerd. „Sinds twee weken geleden ligt de eierverkoop op hetzelfde niveau als een jaar geleden”, zo klinkt het bij Colruyt.

10 tot 15 procent minder
Ook Delhaize tekent weer een normale verkoop op. Bij het begin van de crisis gingen bij de keten 10 tot 15 procent minder eieren over de toonbank. Colruyt verkocht toen tot 20 procent minder eieren.

De sector laat weten tevreden te zijn over hoe de crisis is afgehandeld. „De voedselcontroles in België hebben gewerkt”, zegt Dominique Michel van sectororganisatie Comeos tegen De Tijd. Hij betreurt wel dat Frankrijk de invoer van Belgische eieren aan banden legde. „Dat was puur protectionisme, want de Belgische eieren waren veilig. De Europese landen hanteren een verschillende aanpak bij zulke crisissen. In de toekomst moet er meer overeenstemming zijn.”

Tekst:Tom Schotman & De Tijd

 
 

Inloggen op de ledenportal