Pluimveeweb: 'Willen niet dat 20% van de pluimveehouders geen toekomst heeft'

28-09-2017

'We willen niet dat 15 tot 20 procent van de pluimveehouders geen toekomst meer heeft.' Dat zei Hennie de Haan bij Koffietijd op RTL4. De fipronil gedupeerde legpluimveehoudsters Mariska Oving en Marjan Bouw en voorzitter NVP Hennie de Haan waren woensdag 27 september te gast in de uitzending van RTL Koffietijd.

Het is inmiddels twee maanden geleden dat Nederland op z’n kop stond door de fipronil-crisis. Maar ondanks het feit dat de supermarktschappen inmiddels weer vol eieren liggen, is de crisis nog in volle gang bij de pluimveehouders.

Enorme impact
Aan de tafel van RTL Koffietijd zat de vrouw met de meest besproken achternaam van deze zomer: Hennie de Haan, voorzitter van Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Ook legpluimveehouders Marjan Bouw en Mariska Oving schoven aan bij Quinty om hun verhaal te doen.

Heftige, emotionele verhalen aan de tafel met tussendoor een tijdlijn met de feiten van de hele crisis.

Marjan Bouw: „We  hebben een aansprakelijkheidsverzekering, maar als mensen er niet ziek van worden, keert die niet uit. Gelukkig zijn er geen mensen ziek geworden.” Hennie de Haan vult aan: „De schade is volledig voor rekening van de pluimveehouder. Toen de NVWA de tip kreeg, was de norm voor fipronil nog drie keer zo hoog. Dat had veel problemen kunnen voorkomen bij een groot deel van de sector, zelfs dan had je 580 eieren kunnen eten, maar het hoort er natuurlijk niet in eieren te zitten. Maar we willen ook niet dat 15 tot 20 procent van onze sector geen toekomst meer heeft.”

De petitie die burgers kunnen ondertekenen kwam natuurlijk ook ter sprake.

Marjan Bouw: „Je hebt in de uitzending niet zoveel tijd om iets te zeggen maar extra aandacht voor de crisis is goed. Ik kreeg na de uitzending een berichtje van de producer dat ze op hun website nog een link van de mmmEggies hebben gezet. Net zoals de link naar de petitie. We hopen dat het helpt.” Ook ontving ze veel reacties van vrienden en bekenden. „Zij beseften wel een beetje wat er aan de hand is maar nu weten ze dat de impact veel groter is dan ze dachten.”

Bekijk hier de uitzending.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal