Boerderij: ‘Glazen ei’ voor door fipronil getroffen pluimveehouders

28-09-2017

De stichting Kippenvel gaat onder leiding van de Barneveldse bakker Jaap van der Veer op 27 en 28 oktober een landelijke actie houden om geld in te zamelen voor pluimveehouders met fipronil in hun stallen.

Het is een landelijke actie, omdat mensen in het hele land dan in de gelegenheid zijn om geld te doneren.

In het centrum van Barneveld komt tijdens de actiedagen geen glazen huis, maar een glazen ei te staan. Ongeveer 2.000 studenten van het Groenhorst College in Barneveld ondersteunen de actie en gaan de stichting helpen met de organisatie. De aftrap van de glazen ei-actie begint al op 14 oktober, tijdens de wereld eidagen, waarbij op ludieke wijze hapjes worden uitgedeeld aan de mensen in het centrum.

Burgerinitiatief
Het initiatief is en blijft een burgerinitiatief, vertelt initiatiefnemer Van der Veer. De bakker maakt graag tijd vrij voor de stichting, omdat hij is begaan met de pluimveehouders. Daarnaast vertelt de bakker dat ook hij, net als iedereen, afhankelijk is van de boeren. “Burgers realiseren zich niet altijd wat er allemaal achter de schermen gebeurt, ook dat wil ik graag onder de aandacht brengen”, aldus Van der Veer. De bakker heeft hiervoor meerdere ideeën die nog verder dienen te worden uitgewerkt.

Signaal naar Den Haag
Het stichtingsbestuur bestaat uit vijf mensen die zich betrokken voelen met de pluimveehouders. Met de actiedagen wil de stichting niet alleen geld ophalen, maar ook een signaal afgeven naar Den Haag.

Hoe het geld wordt besteed is nog niet duidelijk. Alleen al aandacht creëren voor de situatie van de pluimveehouders is een van de doelen die de stichting voor ogen heeft.

 
 

Inloggen op de ledenportal