Boerderij: Hoge eierprijzen blijven stijgen

02-10-2017

Zij die wel eieren kunnen leveren, zijn de koning te rijk.

Seizoensmatig loopt in het binnenland de vraag naar eieren iets terug. Na het bevoorraden aan het eind van de zomer, is het altijd relatief rustig tot in oktober de vraag vanwege de decemberfeestdagen weer toeneemt. Het is in de handel te merken. Misschien is het ook wat rustiger en wordt er niet geïnformeerd, omdat men weet dat niet in de vraag kan worden voorzien. Ook bij de relatief wat kleinere vraag, zijn er niet genoeg eieren.

Dag van de Duitse eenheid
In Duitsland was het verhaal afgelopen week net even anders. Volgende week dinsdag wordt de Dag van de Duitse eenheid gevierd en dat zorgde voor flinke vraag van de retail. De Duitse noteringen schoten dan ook omhoog. In sommige klassen kwam er ruim € 1 bij de prijs op. De Weser-Emsnotering voor bruine scharreleieren maat L haalde die stijging net niet. De prijs voor 100 stuks ging met 95 cent omhoog naar € 12,10.

Fipronil
In Nederland en Duitsland zijn de noteringen nog lang niet op hun top. Er worden nog steeds te hoge fipronilwaarden gemeten in partijen. Iets wat steeds meer pluimveehouders tot stoppen dwingt. Zij die wel eieren kunnen leveren, zijn de koning te rijk.

NOP2.0-richtprijs
De Nederlandse noteringen van de NOP stegen iets minder hard dan de Duitse. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram kwam na een verhoging van 42 cent op € 9,72 voor 100 stuks. Ook kooi-eieren in die klasse werden duurder. De NOP-richtprijs voor deze eieren steeg 58 cent naar € 7,90.

Prognose: prijsstijgingen.

 
 

Inloggen op de ledenportal