Boerderij: Heel Europa kampt met eiertekort

06-10-2017

Het aanbod aan eieren is lang niet toereikend voor de vraag. Er wordt door alle partijen aan de eieren getrokken. Eieren blijven nog een flinke tijd goed betaald.

De verwerkende industrie moet blijven produceren en ook de supermarkten willen hun schappen vol hebben nu het echt herfst lijkt te worden. Bij de leveranciers is de voorraad echter zo beperkt dat men al blij is hun grote klanten redelijk te kunnen voorzien. Dit is het beeld dat de hele Europese markt laat zien.

Eieren blijven goed betaald
Wekelijks komen enkele bedrijven terug in productie. Maar of dit de forse prijsstijgingen reduceert, is de vraag. Dat de lijn naar boven zeker niet zal worden omgebogen naar beneden, is wel zeker. Degene met eieren zal dus nog een flinke tijd een goede prijs voor zijn waar krijgen.

Afgelopen week gingen de verschillende NOP-noteringen dan ook weer omhoog. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram kwam na een stijging met 38 cent boven de € 10 uit: € 10,10 per 100 stuks. Bij de NOP-richtprijs voor kooi-eieren in dezelfde gewichtsklasse kwam zelfs 70 cent op, deze notering ging naar € 8,60.

Prognose: kleinere stijging

 
 

Inloggen op de ledenportal