Pluimveeweb: BMC Moerdijk kan verwerking fipronilmest niet aan

12-10-2017

BMC Moerdijk kan de verwerking van de fipronil besmette pluimveemest niet aan. Doordat BMC Moerdijk te weinig capaciteit heeft, ligt er in totaal een miljoen kilo pluimveemest bij de pluimveehouders te wachten om afgevoerd te worden.

Dat schrijft de NOS woensdag 11 oktober. Hennie de Haan van de NVP beaamt dat de nood bij veel pluimveehouders hoog is. Bij 267 bedrijven zijn nog altijd een of meer stallen geblokkeerd als gevolg van de fipronilcrisis.
 
De Haan wijst erop dat alle besmette mest nu verplicht moet worden afgevoerd naar de twee aangewezen verbrandingscentrales. Er is geen norm voor de ernst van de besmetting, dus licht verontreinigde mest kan niet op een andere manier afgezet worden. 

Twaalf weken
Door het sterk verhoogde aanbod van mest schiet de capaciteit van de biomassacentrales nu tekort, aldus De Haan. „Het is nu ruim twaalf weken sinds de eerste blokkades op pluimveebedrijven. Een aantal van die dieren zit weer in volle productie. Dat maakt dat het toch echt een groot probleem aan het worden is”, zegt De Haan tegen de NOS. 

Een tijdelijke oplossing zou de opslag van de besmette kippenmest zijn. „Fipronil breekt in de loop der tijd af. Er is dus ruimte nodig om die mest zo lang te bewaren. Dat kan zowel een grote hal zijn als een buitenterrein.”

De branche heeft het Rijk nog niet om zo’n opslagruimte gevraagd. De Haan ziet meer soelaas in een norm die aangeeft welke besmette mest verbrand moet worden en welke mest op de gangbare wijze verwerkt kan worden. Daar komt volgens haar zeker een derde van de berg besmette mest voor in aanmerking.

Tekst:Tom Schotman & NOS

 
 

Inloggen op de ledenportal